ФИФА Евро 2024 KOHA.net

LIFESTYLE

Борете се против сезонскиот грип со јадење лук

Лукот може да се бори против болестите, вклучително и настинката. Познато е дека ефектите на лукот го зајакнуваат имунолошкиот систем.

Една 12-неделна студија покажа дека секојдневен додаток на лук го намалува бројот на настинки за 63% во споредба со лекови за ослободување од болка.

Исто така, просечниот број на симптоми на настинка кај оние кои консумирале лук е намален за 70% во споредба со оние кои земале лекови.

Друга студија покажа дека високата доза на екстракт од лук (2.56 грама на ден) ја намалува можноста за добивање на грип./(EO)