ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Љубопитност

Малото момче од Гана го собори рекордот како најмлад сликар на светот

Аце-Лиам Анкра

Дете од Гана, земја во Африка, го собори рекордот за најмлад сликар во светот откако ги изложи и продаде своите слики во светли бои, влегувајќи во Гинисовата книга на рекорди. Ace-Liam Ankrah, кој во јули ќе наполни 2 години, дебитираше со ремек-делото насловено „The Crawl“, според зборовите на неговата мајка.

Нема ни две години, но веќе го зазема уметничкиот свет.

Аце-Лиам Анкрах е најмладиот сликар во светот.

Титулата ја доби откако ги изложи и продаде своите слики со светли бои, а неговото достигнување е потврдено и од Гинисовата книга на рекорди.

Неговата мајка Шантел Кукуа Иган вели дека неговото прво уметничко дело е создадено пред да може да оди и е соодветно насловено „Лзење“.

„Јас ја открив страста на Ејс-Лиам за сликање на возраст од околу шест месеци и тоа беше кога работев на комисија за сликање од Мис Универзум Гана и сакав начин да го задржам зафатен додека јас исто така го сликам, па затоа стави платно на подот и почна да слика. Во процесот на влечење, тој заврши со ширење на сите бои на платното и така го создаде своето прво ремек дело“.

Малиот уметник живее во западноафриканската земја Гана.

Тој слика во „Arts and Cocktails Studio“, кое го основала неговата мајка.

Тоа му дава целосна независност да создава што сака, во која било боја што го инспирира.

Анкрах ја одржа својата прва изложба во Музејот за наука и технологија во Акра, каде што продаде 9 од 10-те уметнички дела наведени за продажба.

Тој понекогаш слика за пет минути одеднаш, а во работните денови се враќа на истото платно, вели неговата мајка.

Неговата мајка и самата е уметник и сака да го има нејзиниот син покрај себе додека сликаат заедно.

Но, таа нема да го спречи да продолжи со друга кариера кога ќе порасне, ако тоа е она што тој го сака.