ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Љубопитност

Книгата што била земена од финската библиотека во 1939 година е вратена 84 години подоцна

Вага

Книга позајмена од библиотека во Хелсинки е вратена со задоцнување од 84 години.

Преводот на романот „Бегалци“ од Артур Конан Дојл е добиен од централната библиотека на Хелсинки „Ооди“.

„Последниот датум за враќање беше 26 декември 1939 година“, рече библиотекарката Хајни Странд.

Странд рече дека кога книгите се враќаат по толку долго време, тие обично ги прават луѓе кои ги бараат работите на нивните мртви роднини и ги наоѓаат таму.

„Луѓето сакаат да ја направат вистинската работа и да ја вратат книгата што е сопственост на библиотеката... тоа е убаво“, рече таа, напиша Гардијан. 

Логично објаснување за неповратот на книгата можеби беше дека рокот падна еден месец по инвазијата на Финска од страна на поранешниот Советски Сојуз во ноември 1939 година. Војната меѓу Финска и поранешниот Советски Сојуз траеше до март 1940 година, кога беше склучен мировен договор беше потпишан, принудувајќи ја Финска да направи значителни отстапки за земјиштето.