ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Љубопитност

Мачка патувала до поштенско сандаче на повеќе од 800 километри од дома

Маца

Мачка повторно се соедини со својот сопственик во Јута откако патуваше 804 милји до Калифорнија во кутија на Амазон.

Кери Кларк рече дека нејзината 6-годишна мачка Галена исчезнала од нејзиниот дом во Лехи на 10 април и не се појавила кога пријателите и соседите тргнале да ја бараат.

Кларк рече дека била шокирана кога на 17 април ја контактирал ветеринар оддалечен повеќе од 804 милји од местото каде што живееле. Ветеринарот ја скенирал мачката за микрочип и ги добил информациите за контакт на Кларк.

„Не можев да верувам дека тоа е вистина“, изјави Кларк за Њујорк Тајмс. „Јас и реков: Мислам дека ова е шега“.

Таа рече дека патувањето на Галена почнало да станува поверодостојно кога почнала да ги спојува „парчињата“.

Сопругот на Кларк, Мет, испратил пакет по пошта во кој имало пет пара чизми.

Кларк рече дека мачката мора да скокнала во кутијата кога Мет ја напуштил просторијата за да ја земе лентата за пакување.

За жал, таа не е тип на мачка што прави врева“, изјави Кларк за Лос Анџелес Тајмс.

Бренди Хантер, вработен во складиштето на Амазон во Риверсајд, во серија објави на Фејсбук рече дека колега од работа ја нашол Галена во кутијата.

Кларк и нејзиниот сопруг заминале во Калифорнија следниот ден за да се соберат со нивната мачка.

„Кога успеав повторно да ја држам, таа престана да се тресе и знаеше дека сум тука за неа“, рече Кларк. „Тоа беше толку прекрасен момент.