KOHA.net

Љубопитност

Пингвините умираат од топење на глечерите

Пингвини, учете за секој

Колониите на пингвини на Антарктикот умираат поради нивото на топење  на глечерите, вели студијата објавена од Phys.

Пингвините доживуваат тежок период од 2018 година кога доживеаја големо топење, а нивното живеалиште повеќе не се смета за многу соодветно. за живеење.

Покрај тоа што умираат, имало и повеќе случаи кога тие имаат потешкотии при размножување поради нивото на водата. Уништени се цели колонии.

„Ако мразот пребрзо се стопи, птиците ризикуваат да умрат и смрзнуваат“, се вели во извештајот на истражувачите.

Пингвин може да живее до 20 години.