KOHA.net

Љубопитност

70-годишник кој го држи рекордот за јадење најмногу хамбургери во животот

Откако изеде 728 Биг Мек хамбургери во 2023 година, Доналд Горске стана личност која го држи Гинисовиот светски рекорд најдолго во својот живот.

Неговиот рекорд сега изнесува вкупно 34,128 вакви хамбургери.

70-годишникот од Висконсин го изел својот прв Биг Мек пред речиси 52 години, на 17 мај 1972 година.

„Во тој момент реков: „Веројатно ќе ги јадам овие хамбургери до крајот на мојот живот“. Почнав да бројам карти од првиот ден“, изјави тој.

Горске го следеше секој изеден хамбургер и сè уште ги има нивните сметки.

Тој го собори Гинисовиот рекорд во 1999 година.

Кога почнал да јаде Биг Мек, Горске можел да јаде до девет дневно. Сега јаде два: еден за ручек и еден за вечера.

Горске не јаде ништо друго освен хамбургери и јаде малку сладолед, овошје или чипс помеѓу оброците.

И покрај сите овие хамбургери кои ги јадеше цел живот, тој изјави дека нема здравствени проблеми и дека секојдневно пешачи за да остане физички подготвен.

„Многумина веруваа дека до сега ќе бидам мртов, но всушност го држам рекордот веќе 24 години - еден од најдолгите носители на Гинисов рекорд, па затоа сум среќен“, додаде тој.