KOHA.net

Љубопитност

Џејмс Бонд, не кажувај никому“, гласи мистериозната порака која датира од 1966 година.

Реставрацијата на замокот Џерси во Соединетите Американски Држави (САД) доведе до откривање на интересна порака во шише, која датира од 1966 година, во оџак.

Упи напиша дека во шишето имало писмо на кое пишувало: 007 Џејмс Бонд. 26 февруари 1966. Таен агент на СП. Не кажувај никому.

Сликата

Од другата страна на писмото следуваше пишувањето „EA Blampied“, кое веројатно му припаѓаше на познатиот американски уметник Џерси Едмунд Блемпид, кој почина во август истата година.

Белешката е напишана речиси два месеци по објавувањето на „Thunderball“, филм за Џејмс Бонд кој го игра Шон Конери.

Во шишето имало и страници од неделниот весник Reveille од 1966 година.

„Потребна ни е вашата помош за да расветлиме една мистериозна нота“, напиша тимот што се занимава со реставрација на замокот.