KOHA.net

Љубопитност

Откриен е фосилот „змеј“ стар 240 милиони години

Научниците открија нов целосен фосил - суштество долго 5 метри.

Суштеството датира од пред 240 милиони години и беше наречено „змеј“ поради невообичаено долгиот врат.

Се нарекува „Dinocephalosaurus orientalis“, вид кој првпат бил идентификуван во 2003 година.

Овој спектакуларен нов фосил им овозможи на научниците да ја видат целосната анатомија на овој чуден праисториски ѕвер.

Ник Фрејзер од Националниот музеј на Шкотска го опиша суштеството како „многу чудно животно“.

Фосилот е откриен во јужна Кина.