KOHA.net

Љубопитност

Откриена е мистеријата за звуците што ги создаваат китовите

Истражувачите открија како некои од најголемите китови во океанот ги произведуваат своите сложени звуци.

Китовите ја развиле нивната структура во форма на буквата буквата буква, која е обложена со маст и седи над гркланот.

Таа е инаку позната како „гласовна кутија“ и им овозможува да испуштаат звуци под вода.

Новото откритие, објавено во списанието Nature, исто така откри зошто звуците што ги прават во океанот се досадни за самите китови.

Научниците ја проучувале „гласовна кутија“ на три мртви китови, од три различни видови.

Звуците на китовите се ограничени на тесна фреквенција која е блокирана од бучавата што ја произведуваат бродовите.

„Звуците се апсолутно клучни за нивниот опстанок, бидејќи тоа е единствениот начин да се најдат меѓусебно за да се парат во океанот“, објасни Коен Елеманс, кој ја водел студијата за китовите.

Грбавите китови се група составена од 14 видови. Како тие ги произведуваат сложените звуци досега беше мистерија. Истражувачите се многу возбудени што го дошле ова откритие.

Студијата не е убедлива, но експертите велат дека откритието ќе ги води идните истражувања за тоа како китовите комуницираат и ќе идентификува нов начин на создавање звуци што не е забележан кај ниту едно друго животно.

Елеманс, истакнува дека животните ги адаптирале своите гласовни кутии во текот на десетици милиони години за да создаваат звуци под вода.

За разлика од луѓето и другите цицачи, китовите немаат заби или гласни жици.

Оваа вокална анатомија им овозможува на китовите да создаваат звуци на пеење со исфрлање воздух и спречување на водата да влезе.

Студијата покажува дека бучавата од бродовите во океанот ги спречува китовите да комуницираат на долги растојанија.