KOHA.net

Љубопитност

Зошто авионите обично имаат сини седишта?

Трендот на користење на сини седишта во авионите започна пред неколку децении и сè уште е актуелен.

Најпопуларните авиокомпании избираат сини седишта бидејќи оваа боја има позитивен психолошки ефект врз патниците.

Најџел Гуд, познат дизајнер во полето на воздухопловството, наведува дека нивната главна цел е да го истакнат брендот на авиокомпанијата, но главната грижа, според него, е да создадат удобен ентериер кој обезбедува пријатна околина и намалува стрес за време на патувањето.

Гуд истакнува дека сината боја има смирувачки ефект и е наменета да создаде помалку стресно искуство за патниците. Оваа боја промовира смиреност и според Анџела Рајт, автор на „Водич за психологија на боите“, сината е поврзана со позитивни атрибути како што се самодоверба, ефикасност, радост и свежина.

Рајт додава дека, со оглед на честата вознемиреност за време на летот, сината е избрана поради нејзиниот релаксирачки и смирувачки ефект.