KOHA.net

Љубопитност

Астрономите го открија најсветлиот објект во универзумот

Астрономите открија кој можеби е најсветлиот објект во универзумот. Квазарот со светло јадро на „активна галаксија“ кој го соборува рекордот има црна дупка во своето срце која е толку голема и расте толку брзо што апсорбира еквивалент на едно сонце дневно.

Ова е енергијата наречена J0529-4351, која е многу поинтересна од нејзиното име.

За астрономите тоа е најсветлиот објект што некогаш го виделе и велат дека можеби е најсветлиот објект во универзумот.

Откритието на австралискиот тим беше објавено во понеделникот, 19 февруари, во списанието Nature Astronomy.

За прв пат беше забележан во 80-тите, но научниците велат дека дури сега го препознаваат по она што е.

Овие квазари се светли јадра во центарот на далечните галаксии кои можат да се видат преку телескопи.

Тие добиваат енергија од црните дупки, кои во тој процес апсорбираат многу материја околу себе и создаваат толку многу енергија, а со тоа испуштаат големи количества светлина.

Истражувачите од Австралискиот национален универзитет првично мислеа дека го гледаат најсветлиот квазар што некогаш бил виден во вселената. Набљудувањата од телескопите во Австралија и пустината Атакама во Чиле го потврдија тоа.

Овие набљудувања и компјутерски модели утврдија дека овој квазар голта еквивалент на 370 сонца годишно, приближно едно дневно.

Потребни се повеќе набљудувања за да се разбере стапката на раст.

Колку е посветла, толку побрзо расте црната дупка.

Коавторот Семјуел Лаи вели дека ова откритие ги изненадило астрономите.

„Време е астрономите повторно да станат како деца и да можеме да го погледнеме објектот и да кажеме: „Еј, мислевме дека е обична ѕвезда, но всушност, таа е стара 1.5 милијарди години и беше толку необично кога идентификувавме овој објект“, објаснува Лаи.

Марија Љубенова, астроном од Европската јужна опсерваторија, не беше дел од студијата.

Но, тоа објаснува како научниците успеале да потврдат дека она што го гледале е квазар, а не ѕвезда блиску до Земјата.

„Она што научниците го направија за да ја разберат точната количина на оваа осветленост е да го разгледаат спектарот на овој квазар користејќи многу прецизни инструменти, имено Големиот телескоп на Европската јужна опсерваторија. „Користејќи специфичен инструмент наречен x-shooter, кој е како швајцарски армиски нож за астрономите, бидејќи може да набљудува во многу долг опсег на бранови должини одеднаш, астрономите успеаја да проучуваат различни хемиски обрасци во дадениот објект“. рече Љубенова.

Лаи вели дека големината на квазарот е извонредна во споредба со другите квазари кои биле проучувани.