KOHA.net

Љубопитност

Неверојатната приказна за кокошката која живеела без глава цели 18 месеци

Во 1940 година, пилешкото се сметало за многу чудно затоа што, како што никогаш претходно не се случило, живеело повеќе од една година откако му била отсечена главата.

Кокошката по име Мајк преживеала 18 месеци без глава, напиша Гинис на фармата на брачниот пар Лојд-Клара во Колорадо, САД. Тие се занимаваа со касапување и колење кокошки за продажба, но едното беше многу посебно.

Сликата

И покрај тоа што и ја отсекле главата, таа продолжила да живее и да јаде, што ги натерало сопствениците на фармата да ја испратат на учење. Том Смалдерс, директор на еволутивната невронаука на Универзитетот во Њукасл, рече дека ова не е толку тешко да се објасни.

„Мозокот главно е концентриран во задниот дел на черепот, зад очите на кокошката. Извештаите покажуваат дека на Мајк му биле отстранети клунот, лицето и увото, но 80 проценти од неговиот мозок бил сè уште активен, што му овозможувало да го контролира своето тело, отчукувањата на срцето, дишењето и варењето“, објасни експертот.

Парот потоа се грижел за пилешкото хранејќи го со вода и течна храна. Таа влезе во историјата.