KOHA.net

Љубопитност

Откриен е многу светол објект кој својата моќ ја добива од црната дупка

Многу светол објект е откриен во далечната вселена, напиша Би-Би-Си.

Ова се смета за многу светло јадро на галаксијата кое се напојува од супермасивна црна дупка, околу 17 милијарди пати поголема од масата на Сонцето.

Познат како J0529-4351, моќта на објектот била потврдена со телескопски набљудувања.

Научниците велат дека црната дупка има ненаситен апетит, консумирајќи маса од едно сонце секој ден.