KOHA.net

Љубопитност

Седум професии кои добро се плаќаат, но се многу опасни

Професиите разликуваат и носат одговорности и предизвици една од друга. Некои професии можеби нудат добра плата, но живеењето во нив не се смета за многу лесно поради опасностите што ги носат.

Блогот „Arielle“ наведе некои од професиите кои се опасни за практикување.

Риболов во екстремни области

Риболовот може да биде атракција, но се зависи од тоа каде и под кои услови се практикува. Беринговото Море се смета за најопасно место за риболов.

Таму има многу ракови, но овој простор на Алјаска е екстремно студен и тврд.

Договорените рибари кои одат на риболов се соочуваат дури и со смрт, бидејќи чамците се високи и во многу случаи тие се принудени да слезат до водата за да ги фатат рибарите.

Ако се лизнат под вода, може да умрат за неколку минути бидејќи температурите паѓаат многу под нулата, а снегот е секогаш присутен. Според една статистика, секоја година таму умираат околу 300 луѓе, главно од прекумерна студ.

Сликата

воени

Секоја работа што директно ги загрозува нивните животи се смета за опасна. Така е и работата на војникот. Покрај опасностите на обуката, војникот е постојано под опасност од непријателот. Во секој момент може да избувнат тензии и војни, а тој мора да биде подготвен да се брани и да нападне во исто време.

Тоа најдобро се покажа во двете светски војни, каде беа убиени милиони војници од многу армии.

Сликата

Посебни сили

Ова е поврзано со воени работи, но специјалните сили изведуваат потешки операции. Тие се вклучени во брзи и многу опасни акции, вклучително и во борбата против криминалните групи, тероризмот и нападите на високи државни функционери. Дури и во масовните операции, специјалните сили се вклучени и се изложени на ризик.

Сликата

Рударите

Рударството е полн со опасност. Рударите се принудени да одат со километри за да го извлечат богатството на подземјето. Покрај ризиците од колапс, рударите можат да претрпат и здравствени повреди како резултат на контакт со канцерогена руда. Азбестот е една од опасностите.

Сликата

Преработувачи на дрво

Поголемиот дел од времето го поминуваат качувајќи се по дабови и дрвја за да сечат гранки или да ги подготват за фабрики за обработка на дрво. Сепак, оваа професија се смета и за опасна бидејќи секое невнимание може да го загрози нечиј живот. Качувањето по дрвја е исто така напорно и опасно.

Сликата

Водич за екстремни спортови

Рекреативните активности може да се сметаат за привлечни, но тоа не е случај за придружба. Секоја организирана авантура е составена од тим лидер на вода за да ги води каде можат и не можат да циркулираат.

Но, оваа возачка професија се смета за опасна бидејќи целиот товар паѓа на него во ваквите спортски авантури. Водачот на тимот се соочува и со други ризици, бидејќи треба да се грижи за здравјето на туристите. Ова се смета за опасно и не се препорачува.

Сликата

Отстранување бомби

Ова поле спаѓа во воената категорија, но со себе носи различни ризици.

Тимот за отстранување бомби обично се контактира кога безбедноста е загрозена и може да се случи експлозија во секој момент.

Тие се обучени професионално и строго, но демонтажата е секогаш опасна. Многу стручњаци велат дека оваа професија добро се исплати, но врз основа на степенот на опасност, не се препорачува секој да ја практикува.