KOHA.net

Љубопитност

Американецот ја тужел лотаријата откако му било кажано дека неговите добитни броеви „по грешка биле прикажани“.

Човек од Вашингтон кој мислел дека го освоил џекпотот на лотаријата од 340 милиони долари, ги тужи Пауербол и Лотаријата Вашингтон ДЦ, за кои тврдат дека ги објавиле неговите броеви по грешка, јавува Би-Би-Си.

Кога г. Чикс го достави билетот до Канцеларијата за лотарија и игри (OLG), неговото барање беше одбиено.

„Еден од агентите ми рече дека тикетот не е добитен и го фрли во кошот“, вели човекот.

Но, г. Чикс го зедоа тој билет и најдоа адвокат.

Тој сега ја тужи лотаријата за отштета, во висина на џекпотот Powerball, како и камата во вкупна вредност од околу 340 милиони долари.

„Случајна грешка“

Според судските документи, Powerball и компанија договорена со лотаријата, Taoti Enterprises, тврдат дека забуната била предизвикана од техничка грешка.

Во судските документи, вработен во Таоти рече дека на 6 јануари 2023 година - денот кога Чикс го донел својот билет - се правело тестирање на веб-страницата.

На тој ден како тест беа прикажани неколку Powebarll броеви кои се поклопија со Cheeks. Но, тие биле „случајно“ ставени на веб-страницата, според судските документи. Тие бројки останаа на интернет три дена, до 9 јануари.

Но, според вработената во Таот, тие бројки не биле броевите што биле извлечени во тој круг на лотаријата.

Чикс поднесе осум точки, вклучувајќи прекршување на договорот, небрежност, предизвикување емоционална вознемиреност и измама.

Адвокатот на Чикс, Ричард Еванс, во судските документи рече дека откако добитните броеви се усогласиле со оние на Чикс, тој „има право на целосниот џекпот“. Инаку, Еванс рече дека на Cheeks треба да му се додели отштета од „голема небрежност“ од лотаријата со погрешно поставување на броевите на лотаријата.

Чикс рече дека се надева дека „правдата ќе надвладее“, додавајќи дека победата на лотаријата ќе го промени животот на него и на неговото семејство.

Следното рочиште за случајот е закажано да се одржи на 23 февруари.