KOHA.net

Љубопитност

Студија: Луѓето кои не ги посетуваат членовите на семејството имаат поголема веројатност да умрат порано

Секој треба да ги посетува семејството и пријателите најмалку еднаш месечно за да ја спречи осаменоста и да го намали ризикот од порано умирање, покажа едно истражување.

Академиците од Универзитетот во Глазгов процениле дека ако не се гледаат со најблиските барем еднаш месечно и живеат сами, значително го зголемуваат ризикот од смрт кај луѓето.

Авторите на студијата користеле податоци од возрасни во Велика Британија, на возраст од 57 години, и ги набљудувале нивните социјални односи. Тие открија дека секој облик на социјална изолација, како што е живеењето сам, чувството на осаменост или ретки посети од семејството и пријателите, е поврзано со поголем ризик од смрт, пишува Гардијан. 

Луѓето кои никогаш не биле посетени од семејството и пријателите имале 53% поголем ризик од смрт од кардиоваскуларни болести и 39% поголем ризик од смрт во споредба со оние кои биле посетувани секојдневно. Оние кои живееле сами имале 48% поголеми шанси да умрат од кардиоваскуларни болести, додека неможноста да се потпрат на некого или да учествуваат во активности го зголемувале ризикот од смртност.

Оние кои доживеале повеќе од една форма на социјална изолација биле изложени на уште поголем ризик. Луѓето кои живееле сами и никогаш не ги виделе семејството или пријателите имале 77% поголем ризик да умрат од која било причина и уште поголем ризик од смрт од срцеви заболувања или мозочен удар, во споредба со оние кои живееле со некој кој секојдневно се гледал со пријателите во семејството. пронајден.

Но, дури и посетата еднаш месечно може да го намали ризикот, заклучија истражувачите. Студијата покажа дека луѓето кои посетувале барем еднаш месечно имале значително помал ризик од смрт.

„Изгледа дека ризикот е меѓу луѓето кои се многу изолирани и никогаш не ги гледаат семејството или пријателите или ги гледаат помалку од еднаш месечно“, рече Џејсон Гил, автор на студијата.

„Да се ​​осигурате дека ги посетувате вашите роднини кои се осамени и изолирани е супер корисна работа бидејќи се чини дека е важно луѓето да ги посетуваат барем еднаш месечно“.

Студијата не се осврна на тоа зошто социјалната изолација и осаменоста го зголемуваат ризикот од смрт, но нејзиниот главен автор, Хамиш Фостер, понуди некои можности.

„Можеби луѓето кои се повеќе социјално изолирани да имаат повеќе нездраво однесување, како што е пушењето или пиењето алкохол, на пример“, рече тој.

Фостер додаде дека причината може да биде и тоа што немате кој да ви помогне да одите на лекар или да ве поттикне да побарате помош кога ви е потребна.