KOHA.net

Љубопитност

102 деца, 12 сопруги и 568 внуци – фармерот од Уганда кој не сака да има повеќе деца

Фармер од Уганда, кој има 102 деца, 12 сопруги и 568 внуци, најави дека ќе престане да го одгледува своето семејство, објави во вторникот Дејли Мејл.

Муса Хасаја, 67-годишен, рече дека барал од жените да користат контрацепција за да можат да купат храна.

Моите приходи паѓаа секоја година, а исто така и трошоците за живот, бидејќи моето семејство само растеше.

„Се мажев еден по друг. Како може мажот да се задоволи само со една жена“, изјави тој.

Фармерот и неговото семејство живеат во Лусака, Уганда, каде полигамијата е дозволена. Тој изјави дека живее со 12-те жени во една куќа, за да може да ги „контролира“.

Неговата најмлада сопруга Зулајка, мајка на 11 деца, изјавила дека нема да има повеќе деца откако забележала тешка финансиска состојба.

Третина од децата на Хасаја живеат со него на фармата.