ФИФА Евро 2024 KOHA.net

Љубопитност

Американецот е обештетен со 450 илјади долари откако компанијата несакајќи го прославила неговиот роденден

Американецот е обештетен со 450 илјади долари откако компанијата несакајќи го прославила неговиот роденден

Еден човек од Кентаки доби 450.000 долари откако неговата компанија му приреди роденденска забава и покрај неговите предупредувања дека тоа ќе му предизвика стрес и вознемиреност.

Тужителот Кевин Берлинг тврди дека несаканата роденденска забава во 2019 година во Gravity Diagnostics предизвикала да доживее серија напади на паника, објави Би-Би-Си во вторникот.

Во тужбата на Берлинг се наведува дека компанијата го дискриминирала поради неговата попреченост. Во меѓувреме, компанијата негираше каква било злоба.

Според тужбата, Берлинг - кој страда од анксиозни нарушувања - побарал од својот менаџер да не му организира роденденска забава на работа како што обично прави со своите вработени, бидејќи тоа може да резултира со напад на паника и да го врати на непријатно сеќавања од детството.

И покрај барањето на Берлинг, компанијата, која врши тестови за СОВИД-19, му приреди забава за изненадување во август 2019 година, предизвикувајќи го во напад на паника. Брзо ја напушти забавата и го заврши ручекот во својот автомобил.

Во тужбата се наведува дека Берлинг бил „соочен и осудуван“ на состанок следниот ден, каде што бил обвинет дека „ја украл радоста на своите колеги“. Напнатата средба кај него доживеа втор напад на паника, по што компанијата го испрати дома остатокот од 8 и 9 август.

На 11 август, Gravity Diagnostics го отпушти, повикувајќи се на загриженост за безбедноста на работното место.

Неговата тужба сега тврди дека компанијата го дискриминирала поради инвалидитет и неправедно му возвратила.

По дводневното судење на крајот на март, судот одлучи дека треба да му се досуди отштета од 450,000 долари, вклучително и 300,000 долари за емоционална вознемиреност и 150,000 долари за изгубена плата.

Главниот оперативен директор на компанијата, Џули Бразил, изјави за локалниот медиум Link NKY дека Gravity Diagnostics стои зад нејзината одлука да го отпушти Берлинг.

„Нашите вработени беа жртви во овој случај, а не тужителот“, рече таа, додавајќи дека компанијата ја оспорува одлуката и разгледува жалба.

Адвокатот на Берлинг, Тони Бухер, изјави за Би-Би-Си дека „апсолутно нема докази“ дека тој претставувал закана за секој во „Гравитација“ кој ќе бара негово разрешување.

Податоците од Националната алијанса за ментални болести покажуваат дека над 40 милиони Американци - скоро 20% од населението - страдаат од анксиозни нарушувања.