KOHA.net

Љубопитност

Посетата на Дедо Мраз, наводно, заразила 75 луѓе во Белгија со коронавирус

Посетата на Дедо Мраз во дом за нега во Белгија наводно чинела 75 луѓе. Тие биле заразени со коронавирус, а еден починал.

Се вели дека старскиот дом згрешил кога го примил „старецот“ на посета. Ова беше доведено во прашање и од општината Мол во регионот на Фландрија.

„Потребна е подлабока истрага за да се заклучи дека неговата посета го предизвика ова ширење на коронавирусот во домот за нега“, рече официјален претставник, додавајќи дека 61 жител и 14 членови на персоналот биле позитивни.

6 декември е датумот кога Белгијците се будат рано и брзаат да го сретнат човекот наречен Дедо Мраз, од кого очекуваат подароци.

Човекот кој го глумеше Дедо Мраз на денот на посетата беше позитивен додека не му беше кажано дека не се чувствува лошо.

„Посетителот не влезе во секоја соба. Лидерите не уверија дека посетил само неколку области“, се наведува во соопштението на општината за Си-Ен-Ен.

Белгија е сериозно погодена од коронавирусот. Досега имаат регистрирано 608.137 позитивни случаи и 17.951 смртни случаи.