ФИФА Евро 2024 KOHA.net

ВЕЧЕРНИ ВЕСТИ

Тензично во судница - братот на убиените близнаци иритиран откако Плешковиќ не се изјасни за виновен

Братот на двете близнаци убиени во војната во Призрен е иритиран, бидејќи обвинетиот за ова дело Милош Плешковиќ не ја признал вината. По реакцијата следеше размена на пцовки и навреди меѓу него и обвинетиот. Врз основа на обвинението, телото на едно од убиените близнаци било осакатено од српските сили

Тензиите избија во петокот во судницата за време на сослушувањето против Србинот обвинет за воени злосторства, Милош Плешковиќ, кога тој се изјасни за невин. Акцијата го изнервирала братот на двете жртви, а реакцијата била проследена со размена на пцовки и навреди меѓу него и обвинетиот.

По создадените тензии, по наредба на судот, Первер Дачај е принуден да ја напушти салата на Основниот суд во Приштина, каде што започна судскиот процес.

Обвинителот Илир Морина прво го прочита обвинението со кое Плешковиќ се товари за одговорност за убиството на двајцата браќа близнаци Бинак и Решат Дачај за време на последната војна во Косово.

„На 11 септември 1998 година, во близина на Призрен, жртвите отишле на нивната планина да набават дрва за греење и додека пешачеле наишле на 7-8 лица од српските сили. Прво ги замолија да престанат, а потоа ги навредуваа. Во тој момент обвинетиот пукал со калашников“, рече обвинителката Морина, при читањето на обвинителниот акт.

Според обвинението, по убиството, телата на жртвите биле масакрирани.

„Жртвите беа осакатени, еден од нив ја немаше главата во телото“, рече тој.

Обвинетиот Плешковиќ не ја признал вината. 

„Не го прифаќам обвинението. Жал ми е за жртвите. Тој што го направил тоа кривично дело нека одговара, а не јас“, рече обвинетиот.

По сослушувањето, Михрије Дачај, мајка на двете жртви, рече дека убиецот е Плесковиќи, кој за време на војната бил познат по прекарите „Ќелија“ и „Мики“.

„Мики ги удави моите синови. Моите два сина се удавија на планина. Една недела не е без мајка си. Не ни оставија сами, на земја. Не оставија нас, Мики и другите. Го познавам, ова е Мики. Ги удави моите два сина од 29 години. Сега вели не, целава работа го задушила. „Немам никакви проблеми со нив, кога дојдоа, кога ги видов сите искинати, сите крвави, со цел татко“, рече таа.

Дури и адвокатот на семејството Дачај, Гент Ѓини, изјави дека меѓу убијците е и обвинетиот кој е вмешан во извршување геноцидни злосторства.

„Тоа е малку трагичен случај, бидејќи се работи за профил на криминалец, директно инволвиран во извршување на геноцидни злосторства на макабарски начин. Како и во обвинението, тој е вклучен во сечењето на екстремитетите и задушувањето на децата на дотичната госпоѓа. Денеска на седницата беше виден истиот човек кој имаше ароганција и неговата физиономија покажува дека е криминалец“, рече Ѓини.

Во текот на рочиштето одбраната на обвинетиот Плешковиќ побара од судот промена на мерката за безбедност, но на ова барање се спротивстави обвинителот Морина, според кој тој е сведок чија безбедност е загрозена доколку Плешковиќ се заштити во слобода.

„Единствената основна можност е можноста за бегство. Како што знае Судот, имаме анонимен сведок кој се плаши за својот живот и врз основа на тоа, доколку обвинетиот е на слобода, може да си го загрози животот“, рече тој.

Против обвинетиот Плешковиќ има уште една кривична постапка. Во меѓувреме, на 6 јуни беше покренато обвинение за убиството на двајцата браќа Дачај во Призрен. Врз основа на обвинението, Плешковиќ сериозно ги прекршил правилата на меѓународното право против цивилите.

Автор: Риад Латифи