ФИФА Евро 2024 KOHA.net

ВЕЧЕРНИ ВЕСТИ

Рударите не се задоволни од делумното извршување на плаќањата

Незадоволни од извршувањето на само 68 отсто од платата, рударите на Стан Тргу од минатиот петок штрајкуваа. Велат дека ќе го продолжат штрајкот додека на нивните сметки не излезат целосните плати. Сепак, во петокот попладне претставници на Синдикатот „Трепча“ најавија враќање на работа на полноќ меѓу петок и сабота.

Бајрам Бала 43 години работи во флотациската рударска единица „Трепча“ во Стан Трг, а од петокот минатата недела заедно со другите колеги стапи во штрајк. 

Целосното неизвршување на платите предизвикало тој и неговите колеги да одбијат да се појават на работа. 

Бала, кој се грижи за школувањето на три деца ученички, вели дека ова не е прв пат на рударите да не им се исплаќаат целосните плати.

„Секој месец имаме проблеми со платите. Не е целата плата, извршиле само 68 проценти и делот што го избркале не е доволен. Ни кажаа дека ќе ја исплатиме платата, работниците велат дека на денот кога ќе излезе платата се спремни да почнат со работа“, рече тој. 

За штрајкот во петокот зборуваше и членот на раководството на Синдикатот на Трепча, Гани Османи. Османи во интервју за „60 минути“ на КТВ рече дека директорот на рудникот „Стан Гергу“ имал средба со министерот за економија Артане Ризваноли, со кого се договориле работата во рудникот „Трепча“ да почне на Петок со трета смена.

Според информациите што ги имам денеска (петок) ќе почне со работа третата смена, додека од утре ќе се работи во три смени“, рече Османи и додаде дека рударите се принудени да го одржат штрајкот.

Претставникот на Самостојниот синдикат на рударите повтори дека нивните услови се полоши од која било европска земја. Тој повика да се работи на подобрување на условите.

„Имаме ветувања за подобрување на условите, но ниту едно не е исполнето. Без здравствено осигурување, без основни услови, со застарен алат, опасност постојано, чад, влажност на воздухот“, изјави Османи.

Башким Мурати, раководител на Претпријатието „Трепча“ вети дека барањето на рударите ќе биде исполнето во петок наредната недела, бидејќи ги образложи причините за целосното неизвршување на платите.

„Проблемите низ годините во Трепча, како што е недостатокот на капитални инвестиции, ја доведоа до ваква состојба, како резултат на тоа стигнавме во состојбата во која се наоѓаме. Целосното извршување на платите за рударите ќе се реализира следниот петок. Неискористување на рудата, необработка на рудата не чини околу 55-60 илјади евра, што потенцијално за овие 6 дена изгубивме околу 300 илјади евра, колку што е вредноста на обврските што ги имаме кон рударите во моментов, 289 илјади евра“, рече Мурат.

Рударите во април годинава штрајкуваа неколку дена. Поради платите, во октомври минатата година беа затворени десет дена во хоризонтот на Трепча, одбивајќи храна. 
Тогашниот штрајк беше прекинат со договор со дел од пратениците на владејачката партија, во кој беше предвидено платите на рударите да не доцнат повеќе од 10-ти секој месец.