ФИФА Евро 2024 KOHA.net

ВЕЧЕРНИ ВЕСТИ

Ален: Асоцијацијата е суштински чекор во евроатлантското патување на Косово

Потсекретарот на САД, Елизабет Ален, во неделата изјави дека Здружението на општините со српско мнозинство е од суштинско значење за интеграцијата на Косово во ЕУ и НАТО. Таа оваа порака ја даде по потпишувањето на Меморандумот за разбирање со претседателката Вјоса Османи против манипулациите со информации од странски држави. Премиерот Курти и се пожали на заканите на Србија кон Косово

Американскиот државен потсекретар за дипломатија и односи со јавноста, Лиз Ален, го сметаше формирањето на Заедницата на општините со мнозинско српско население во Косово, како суштински чекор во остварувањето на евроатлантските цели на Косово.

Потсекретарот Елизабет Ален, по потпишувањето на договорот за разбирање против манипулацијата со информации од странски држави со претседателката Вјоса Османи, рече дека поддршката од САД е поголема таму каде што има координација со нив.

„Утринава имавме продуктивна дискусија со претседателот во врска со дезинформациите, креирањето политики, поддршката за граѓанското општество и мултилатералниот ангажман. Разговаравме и за критичното прашање за европскиот и евроатлантскиот пат на Косово. Повторив дека најдобро можеме да го поддржиме патувањето на Косово кон европските и евроатлантските институции кога имаме блиска соработка и координација. Знам дека ова е многу важна работа за вас, претседателе Османи. Разговаравме за суштинскиот чекор кон евроатлантскиот пат на Косово - движењето напред на Косово за Заедницата на општините со српско мнозинство“, рече таа.

Претседателката Вјоса Османи придонесот на САД го оцени како витален за Косово.

Османи изјави дека Косово не е поштедено од дезинформации или сајбер напади, додека договорот го оцени како пресвртница за борба против дезинформациите кои потекнуваат од странски влади.

„За жал, ниту Косово не е поштедено од овие напади, кои доаѓаат и се интензивираат како резултат на влијанието на Русија во регионот преку нејзиниот сателит Србија. Тоа не е само уште еден договор, туку е пресвртница, зајакнување на нашата соработка во борбата против манипулациите со информации“, рече Османи.

На заедничката конференција во неделата беше најавено дека Министерството за надворешни работи во име на Косово и Глобалниот центар за инклузија заедно со Канцеларијата за европски и евроазиски прашања ќе бидат носители на консултативниот механизам предвиден во овој договор.

Ален нагласи дека интероперабилноста на полето на дезинформации е како интероперабилноста на воените сили.

„Како што го имаме НАТО да гарантира безбедност и одбрана, ќе се потпреме на овој договор за да се спротивставиме на странските дезинформации и малигните влијанија“, изјави таа.

Потсекретарот беше примена на одвоена средба од премиерот Албин Курти, кој и се пожали на тоа  Постојаните закани на Србија за Косово.

Во соопштението од Кабинетот на премиерот, беше истакнато дека во однос на процесот на дијалог, премиерот Курти ја истакнал важноста од целосна и безусловна имплементација на Основниот договор и неговиот анекс.

„Што се однесува до патувањето на Косово во евроинтеграциите, тој изрази жалење што Комитетот на министри на Советот на Европа не бил подготвен да го вклучи Косово во агендата за гласање на 17 мај, имајќи предвид дека Косово ги исполни сите критериуми за членство во оваа организација. , како што потврдуваат и инстанците на самата оваа организација, вклучително и Парламентарното собрание, а кога се знае дека нашето членство би придонело за зајакнување и унапредување на човековите права“, се вели во соопштението на Владата.

Ален за средбата напиша и преку платформата „Х“.

Според неа, Косово припаѓа на ЕУ и НАТО и дека очекува целосно спроведување на сите договори што ги постигнаа Косово и Србија во дијалогот што го олеснува Европската унија.