KOHA.net

ВЕЧЕРНИ ВЕСТИ

Поранешниот претпоставен на српската полиција на Истог вели дека во затвор се сретнал со Часлав Јолиќ

Момир Пантиќ

Момир Пантиќ, осомничен за воени злосторства во Истог, сведочеше во случајот каде Часлав Јолик е обвинет за воени злосторства во тој регион. Пантиќи, кој беше поранешен претпоставен на српскиот МУП, рече дека не ги познавал обвинетите за време на војната, како што не ги познава добро резервните полицајци кои биле мобилизирани за време на војната. Сепак, повредениот негирал.

Осомничениот за воени злосторства Момир Пантиќ во четвртокот во судот како сведок говореше и рече дека не го познава Часлав Јолиќи, кој е обвинет за воени злосторства во регионот на Истог. 
Пантиќ рече дека не ги познава повеќето резервисти како Џолиќи, бидејќи немал работа со нив.

„Дали го знаевте порано како личност како Часлав Јолик, дали сте запознаени со него? - изјави Валбона Муслиу-Селимај, член на судиската комисија.

Не, сигурно не... Не одев низ дома... За прв пат во затвор“, рекол Пантиќ.  

Сведокот и обвинетиот се во притвор во Затворот со висока безбедност, каде претходно се сретнале. Пантиќи, кој во четвртокот сведочеше во Основниот суд во Приштина, имаше водечка позиција како функционер во Министерството за внатрешни работи на Србија за регионот на Истог.

Тој рече дека се познавал со неговиот брат, но не и со обвинетиот, бидејќи наведе дека главно ги познавал редовните полицајци на Гуракоц и Бања и Пеќ каде што тој одговарал. 

Тој рече дека повредениот Зеф Малсија бил во неговата канцеларија за време на војната и му рекол дека Радуле Пејчиновиќ - „Дуле“ го тепал, но дека не го спомнал обвинетиот.

Почнавте посебна постапка за Зоран Јолиќи... Ве прашувам, дали тогаш го прашавте „Дулен“ кај кого беше на служба откако добивте жалба од Зеф Масија“, рече Ментор Бајрактари, член на жирито.

„Не беше моја работа да добијам изјава од Далес“, рече Пантиќ.

Судењето стана тензично бидејќи повредените сведоци во овој случај инсистираа да му кажат приговор на сведокот Пантиќ и го обвинија за тепањето.

А, во согласност со одлуката на судечкиот орган, нивните приговори беа слушнати по завршувањето на сведочењето на Пантиќ.

„Ова беше началникот на полициската станица во Истог, број 1. Се беше организирано од него... Бренда ми рече: за тебе пишуваат, ќе те затворат и ми рече дека си обвинет за две кривични дела: за собирање помош за терористите и шпионажа против државата. Ми кажа во неговата канцеларија“, рече повредениот Зеф Малсијај.

„Не ја кажа вистината дека сум таксист од 90-тите, знам... Неговата војска беше“, вели повредениот Неџмедин Чуррај.

Следното рочиште за овој случај на воени злосторства беше закажано за 24 мај, на кое сведочеше и самиот обвинет Часлав Јолик.