ФИФА Евро 2024 KOHA.net

ВЕЧЕРНИ ВЕСТИ

Казната за човекот кој ја уби сопругата со секира е зголемена на 35 години затвор

Изет Годени во средата беше осуден по втор пат од прв степен за тешкото убиство на сопругата Садије Годени во 2022 година. Основниот суд во Приштина го осуди на 35 години затвор, 10 повеќе од времето ФРОНт

Во средата, Изет Годени беше осуден на 35 години затвор за убиство на сопругата со секира, во повторното судење за случајот што се случи во 2022 година. 

Основниот суд во Приштина го осуди обвинетиот за кривично дело „тешко убиство“ и му ја зголеми казната за 10 години, откако првпат за случајот го осуди на 25 години затвор. 

Поротата со која претседаваше Насер Фониќи утврди дека обвинетиот тешкото убиство го извршил на свиреп и подмолен начин.

„Обвинетиот Изет Годени со личните податоци како во списите на предметот е виновен затоа што на 25.11.2022 година околу 4 часот во неговата куќа на улица „Марк Исаку“ број 115 свирепо и лукаво си го одзел животот членот. на неговото семејство, неговата поранешна сопруга, сега покојна Садије Годени“, рече Фониќи. 

Во соопштението на пресудата беше нагласено дека Изет Годени ја убил сопругата додека таа спиела.

„Додека покојната спиела во својот кревет, сега пријавениот со секира како погоден алат за нанесување тешки телесни повреди – загрозување на животот, сега ја удрил починатата неколку пати по левата страна од главата, и нанел повреди опасни по живот поради на која сега почина починатиот“, соопшти претседателот на судот, Фониќи.

На 26 септември 2023 година, Апелациониот суд го врати предметот на повторно судење, откако утврди дека пресудата не се заснова на сите факти содржани во обвинението. Во решението на Апелација беше истакнато дека бранителот на обвинетиот Годени, адвокатката Мирвете Хасани, не се согласува со признавањето на кривичното дело од страна на обвинетата и дека нејзиниот клиент не бил доволно консултиран во однос на признавањето на вината. Според Апелација, признавањето на вината од страна на обвинетите било направено надвор од законските норми и не се засновало на сите факти и прашања содржани во обвинителниот акт. Во обвинението Годен се товари дека на 25 ноември 2022 година, околу 4:00 часот, со секира брутално ја убил сопругата С.Г.

Во последните пет дена на Косово се убиени две жени, а од 2010 година – 57.