ФИФА Евро 2024 KOHA.net

ВЕЧЕРНИ ВЕСТИ

Собранието не ја гласа одлуката за здравствено осигурување во отсуство на кворум

Резолуцијата за состојбата со здравственото и здравственото осигурување не беше изгласана во четврток, бидејќи претседателот на Собранието, Глаук Коњуфца, рече дека гласањето ќе се одржи во друга прилика. На собраниската седница, свикана од ААК, пратениците од владејачката партија и од опозицијата си разменија меѓусебни обвинувања за актуелната состојба на здравствениот сектор, како и за непостоењето здравствено осигурување, како иницијатива која започна во 2014 година

Во отсуство на кворум, Собранието во четвртокот не ја изгласа резолуцијата за состојбата на здравственото и здравственото осигурување на седницата што ја свика Алијансата за иднината на Косово (ААК) и која траеше околу седум часа.

Претседателот на Собранието, Глаук Коњуфца, изјави дека гласањето за оваа резолуција ќе се одржи во друга прилика, бидејќи во четврток бројот на присутните пратеници во салата не бил доволен.

Пред тоа, собраниската расправа по ова прашање беше проследена со обвинувања меѓу пратениците од власта и опозицијата.

Шемседин Дрешај, пратеник на ААК, ја критикуваше Владата бидејќи рече дека Косово и понатаму останува единствената земја во регионот и во Европа која нема здравствено осигурување. Тој истакна дека имплементацијата на осигурувањето нема да биде возможна до крајот на мандатот на актуелната Влада и побара посветеност на целиот политички спектар за нивно спроведување.

„Силно влијание ќе има и тоа што по јуни годинава влегуваме во тесниот период на парламентарни избори, па ќе се намали интересот и посветеноста. Законот за здравствено осигурување се очекува да се случи оваа година, но со одобрувањето на овој закон сè не е завршено“, рече тој.

Жестока дебата за здравственото осигурување, чија иницијатива започна во 2014 година, се разви меѓу пратениците на Демократската партија (ПДК) и министерот за здравство, Арбен Витија.

Отфрлајќи ги критиките упатени кон него за недоволно финализирање на здравственото осигурување во мандатот, Витиа рече дека предизвик за тоа е пандемијата КОВИД-19, како и состојбата во која се најде во здравството.

„Ние како политички субјект во 2019 година кажавме дека Фондот за здравствено осигурување не може да се операционализира без 4 до 5 години интензивна работа. Се сеќавам и другите политички субјекти, а нивните министри во кампањата, игнорирајќи го фактот дека и тие беа на власт и придонесоа за оваа ситуација, ветуваа дека фондот ќе го профункционираат за 18-24 месеци. Имаше дури и натпревар кој има 18, а кој 24“, рече тој.

Заменикот на ПДК, Беким Хаџиу, му реагираше на министерот Витиа кога тој ја искористи пандемијата како изговор.

„Секогаш кога ја користите пандемијата како изговор, морам да ве потсетам дека за време на пандемијата бевте повлечени од функцијата министер за здравство за да се натпреварувате за градоначалник на Приштина“, рече Хаџиу.

Од „Е витиа“ велат дека ќе има активности за функционализација на Фондот за здравствено осигурување дури откако ќе се преземат сите неопходни мерки.

„Секој неуспех во напорите Фондот да биде функционален, како што треба, може да донесе катастрофални последици и одложување на овој важен процес. Затоа, нема веќе експерименти, нема дејствија без анализи, нема повеќе потсмев на граѓаните, нема веќе фрапантни трошења на народни пари без никакви резултати, нема веќе обиди да се стави рака во платите на граѓаните без да се создадат предуслови. Дали може да има одложувања..., може, но само кога ќе бидеме сигурни дека се преземени сите мерки, ќе постапиме“, рече тој.

Заменик Хаџиу упати и други обвинувања до министерот. Покрај бегството на лекарите од Универзитетскиот клинички центар (ККУК), тој ја обвини и министерот Витиа дека за интереси на приватните болници, одделот што тој го води ги намалил креветите за интензивна нега.

„Денес на интензивна нега има 21 функционален кревет, намалување на капацитетот што е во корист на приватните клиники, бидејќи една ноќ на интензивна нега на приватно е 1.000 евра и затоа се намалени креветите. Не само што се намалени, туку се бореле и со најдобрите професионалци кои се на интензивна нега. Не случајно имаме бегство на анестезиолози од оваа клиника. Во 2020 година имало 64 специјалисти анестезиологија, од кои 22 си заминале поради притисоци и несоодветен третман“, изјави тој.

Но, министерот Витиа тврдењата на Хаџиу ги оцени како невистинити.

„За централното интензивно лекување, знаете господине Хаџиу, тоа го правевте во Владата кога бевте таму, без техничко одобрение. Зошто господине Хаџиу, зошто е направено ова? Знаете што се случува кога тоа се прави без техничко одобрение. Ти кажа и нешто невистинито. Рековте дека 22 анестезиолози, господине Хаџиу, 58 биле во 2020 година, 50 се сега. Беше минус 22“, рече Витија.

Министерот за здравство се расправаше и со пратеникот на ЛДК и поранешен министер за здравство, Арменд Земај, кој критикуваше дека во трите години на актуелната власт нема позитивно движење во областа на здравството.

„Во мојата кариера никогаш не сум слушнал, ниту видел, ниту прочитал дека една Влада може да потроши 75 отсто од своето време во управувањето без да остави белег на здравјето“, рече Земај.

Но, Витиа возврати, велејќи дека дури и тој не се памети по резултати за време на неговиот мандат како министер, туку само по неуспеси.

„Господине Земај, вие бевте министер 10 месеци. 3 работи што ги паметам од тебе се неуспеси. Специјализации, прво. Второ, го намаливте буџетот за лекови и трето, направивте рендери со претворање на амбулантата во клиника за ковид“, рече Витиа.