KOHA.net

ВЕЧЕРНИ ВЕСТИ

За Албанците во долината се бараат истите права како оние на Србите во Косово

Преку марш во понеделникот се спротивстави на репресивната политика на Србија против Албанците од Прешево, Медвеја и Бујановац. Демонстрантите од сите албански земји бараа Албанците во долината да се третираат исто како и Србите во Косово.

Со фустани, знамиња и набори, мажи и жени тргнаа од плоштадот „Захир Пајазити“ за да маршираат на другите плоштади во Приштина, како израз на незадоволство од политиката на српската држава која се однесува на Албанците од Прешева, Бујановац и Медвеѓа. .

Во протестот се крена гласот против практиката на Србија за пасивирање на адресите на Албанците во долината, додека беше побарано на Албанците од овие простори да им се гарантираат истите права како и на Србите на Косово.

„Барање од Србија, меѓународните посредници, САД и ЕУ, да се воспостави целосен реципроцитет во третманот на српското малцинство во северно Косово и албанското малцинство во источно Косово. Ако е одлучено да се создаде Заедница на општини со српско мнозинство на Косово без извршни права, истото Здружение треба да се создаде и за општините со албанско мнозинство во Србија“, изјави претседателот на Албанскиот сојуз на граѓанското општество, Дашамир. Уручи.

Рефик Хасани, граѓанин од Бујановац, се пожали на угнетувачката политика на Србија кон Албанците таму.

„Живееме во услови на класична окупација, изложени сме на страв, омраза, милитаризација под постојани трендови за миграција, асимилација и етничко чистење. За нас Србија продолжува да го крши, крши, негира правото на застапеност пропорционално на бројот на жители. Во моментов сме еден од најдискриминираните и најнеразвиените региони во цела Европа“, рече Хасани.

Линда Шаќири, координатор на албанското национално собрание, рече дека српската држава на различни начини ги дискриминира граѓаните од овој дел.

Стоп за пасивизација на адресите во Прешева, Медвеѓа и Бујаноц, поради тоа нашите општини се празни, се празни, бидејќи нивната застапеност е под застапеноста во јавните институции“, потенцира Шаќири.

Според статистиката, општината која е најмногу погодена од пасивноста на адресите, а со тоа и губењето на избирачкото право е општината Медвеѓа. КОХА претходно објави дека само минатата година од избирачките списоци во Србија биле отстранети околу 6 Албанци, од кои 4 од Медвеја.

Протестот беше организиран од Албанското национално собрание за Косово и Албанскиот сојуз на граѓанското општество.