KOHA.net

ВЕЧЕРНИ ВЕСТИ

Војникот на КФОР му кажува на Ракиќ за последиците од насилството на демонстрантите

И на четвртиот ден од протестот, толпа Срби ги блокираа општинските згради на север, за да се спротивстават на пристапот на новиот градоначалник кон нив. Во Звечан Србите фрлаа камења врз полициско возило и нападнаа новинари. Случувањата во оваа општина во текот на целиот ден ги следеа новинарката Валбона Битиќи и снимателот Албан Раци кои сега ги имаме на директна линија. Валбона, какви се последните случувања во Звечан.

Почна мирно, но во Звечан ситуацијата стана тензична попладне кога полицијата ја премина улицата пред општинската зграда блокирана од толпа Срби.

На третиот ден од протестот против влегувањето на новиот градоначалник во кабинетот, учесниците фрлаа со остар алат кон полицискиот автомобил.

Во првите редови на протестот застанаа претставници на Српската листа.

Шефот на овој политички субјект Горан Ракиќ се пожалил на полицијата кај војник на КФОР.

„Малку порано овде помина полициско возило со долг пиштол и ги провоцира граѓаните. А граѓаните реагираа и фрлаа со камења во правец на автомобилот. Причината зошто дојдовме кај вас: Ако имате сила вашите војници да бидат наоколу овде на раскрсницата, да нема контакт меѓу полицијата и граѓаните“, изјави Горан Ракиќи, претседател на Српска листа.

Но, војникот на НАТО го потсети на насилството што српските демонстранти го употребија пред два дена.

„25 војници. Повредени се 25 војници на КФОР. Некои од нив имале прострелни рани. Неколку војници на КФОР беа ранети од огнено оружје, недалеку од местото каде што разговаравме во понеделникот вечерта. Трагите на куршумите покажуваат дека тие биле пукани со оружје, кое НАТО или КФОР го немаат. Оружјето со кое беше застрелан, тие куршуми, ги немаше тука. Тоа е апсолутно неприфатливо“, изјави војникот на КФОР.

Демонстрантите постојано ги попречуваа албанските медиумски екипи од Косово, а физички нападнаа и дел од новинарите, кои и денеска не обезбедија заштита ниту од полицијата, ниту од КФОР.

А утрото КФОР го обезбеди периметарот кај зградата на Општината.

Бодликавата жица во средата го засили кордонот на КФОР кај општина Звечан. Десетици војници од оваа мисија веќе неколку дена го обезбедуваат објектот на Општината. Во средата железните огради беа покриени со српски знамиња од демонстрантите, кои протестираат од 7 часот наутро.

На почетокот на протестот се развиори и големото знаме на Србија, кое неколку минути беше оставено меѓу демонстрантите.

Тоа што се на улица од раните утрински часови ги натера демонстрантите да најдат различни форми на забава. Еден од нив е слушање и пеење националистички песни.

Преку протестот се повторија и барањата на Србите.

Србите предупредија дека протестите ќе продолжат се додека не се исполнат нивните барања.