ФИФА Евро 2024 KOHA.net

ВЕЧЕРНИ ВЕСТИ

„Фабрика до работниците“ триумфираше на „ДокуФест“

Приказната за фабриката за производство на работни алати, откриена во документарниот филм „Фабрика до работниците“, во режија на Хрватот Срѓан Ковачевиќ, триумфираше на „ДокуФест“. Ја доби главната награда и онаа за најдобар документарен филм во категоријата „Балкан докс“. Прикажани се 109 филмови од 58 земји во 8 натпреварувачки категории. Во саботата вечер во „Кино Лумбарди“ беа поделени наградите на 21. издание.

Документарниот филм на хрватскиот режисер Срѓан Ковачевиќ, каде волјата на работниците да ја одржат жива социјалистичка фабрика, ја доби главната награда на „ДокуФест“.

Победи и во категоријата „Балкан докс“.

Приказната што се развива заедно со сето она што ќе излезе на површина одлично оди со овогодинешната тема на Меѓународниот фестивал на документарен и краток филм „ДокуФест“, „Како да се преживее?“.

На доделувањето во сабота навечер во „Кино Лумбард“, режисерот Ковачевиќ рече дека оваа награда му е многу важна.

Во надворешната средина на најспецијалното кино, не само во земјава, започна и доделувањето на наградите.

Но, гостите мораа да влезат внатре поради дождот.

Фестивалот, кој веќе стана извонреден промотор на кинематографијата во Косово, избра да ги награди наративите за опстанок како централна тема оваа година.

Наградата за дистрибуција ја доби филмот „Шпија“, наградата на публиката ја доби „Љубов, германски марки и смрт“, наградата во националната категорија ја доби „Ка ме калу“ во режија на Флоња Кодхели.

За најдобар меѓународен краток филм е награден „Дали моите родители ќе дојдат да ме видат“.

Во категоријата „Green Dox“ победи „Foragers“, во „Human Rights Dox“ триумфираше „Myanmar Diaries“, а во „Truth Dox“ жирито го оценуваше документарниот филм „Убиството на новинар“.

За краток документарен филм, наградата е доделена на проектот „Haulout“.

Извршниот директор на „ДокуФест“ Ерол Билибани го оцени овогодинешното издание како магично.

Тема „Како да се преживее? Годинава не беше само прашање-тема за опстанокот против климатските услови, војната, насилството, фашизмот и егзистенцијата. Прашања имаше и за опстанокот на Фестивалот наспроти поддршката од институциите.