KOHA.net

ВЕЧЕРНИ ВЕСТИ

Над 100 семинаристи кои учествуваат на 40-тото издание на Семинарот за албански јазик

На 40-тото издание на Меѓународниот семинар за албански јазик, литература и култура ќе има над 100 учесници од целиот свет. Ќе започне во понеделник и ќе трае до 26 август. Директорот на овој семинар Шкумбин Муниши рече дека на ова издание ќе има многу учесници.

Се е подготвено за почеток на 40-то издание на Меѓународниот семинар за албански јазик, литература и култура.

Се очекува ова издание да започне во понеделник и да трае до 26 август.

Таму ќе учествуваат повеќе од 100 семинаристи, но овојпат ќе отсуствуваат од Русија, причината за војната во Украина.

„Учеството на ова издание на семинарот е многу големо. Ќе имаме семинари кои ќе доаѓаат од различни земји во светот, од албанолошките центри кои се во Полска, Бугарија. Потоа ќе дојдат гости од Турција, Холандија, од Германија годинава ќе имаме значителен број, Италија, Србија, Македонија“, рече директорот на Меѓународниот семинар за албански јазик, литература и култура, Шкумбин Муниши.

Муниши нагласи дека предавања ќе одржат странски и албански албанолози.

„Годинава како гости ќе ги имаме почесниот албанолог Ирена Савичка, Артур Карашински, Екатерина Томпоманова, Еда Дерхеми од Соединетите Американски Држави, Бардил Демирај и секако ќе имаме предавања од истакнати локални албанолози Кујтим Шала, Кујтим Рахман, Рахман Пачаризи. . Годинава имаме значителен број предавања“, рече Муниши.

Овој семинар е основан во 1974 година и е организиран за истражувачи и студенти кои се занимаваат со проблеми на јазикот на албанската литература и култура, но и со албанологијата.