KOHA.net

ВЕЧЕРНИ ВЕСТИ

Специјалниот суд изврши разговор со главниот инспектор на КИА, Бурим Рамадани

Како сведок, во Специјалниот суд беше сослушан главниот инспектор на Косовската разузнавачка агенција Бурим Рамадани. Ова беше едно од прашањата за кои поранешниот заменик на ААК ја информираше собраниската Комисија за надзор на КИА, на состанокот одржан во петокот.

Неколку детали од средбата, која се одржа без присуство на медиумите, даде претседателката на Комисијата, пратеничката на ПДК, Ганимете Муслиу. Таа рече дека би било неразумно известувањето на Рамазан да помине без да застане на поканата на Специјалецот до него и без да биде информиран за ова прашање.

„Се што можам да споделам со вас како медиум и со пошироката јавност е дека господинот Рамадани легално и институционално одговорил на друга институција, како што е Специјалниот суд, и го завршил процесот на интервју или позитивно одговорил на поканата врз основа на законот. и Уставот на Република Косово“, рече Муслиу.

Таа рече дека како заменик смета дека не е во ред да ја објави поканата за Рамазан Специјал на веб-страницата на КИА.

Пратеник, сметав дека не е во ред да ја објавам поканата на веб-страницата на КИА, за што и јавно реагирав на социјалните мрежи. Останатите прашања во врска со интервјуто, поканата, објавувањето на поканата треба да се упатат до соодветната институција, а тоа е КИА“, потенцира Муслиу.

Во поканата на Специјализираното обвинителство, која ја објави КВР, Рамадани добил наредба да се појави како сведок на распит во Специјализираното обвинителство. Од него беше побарано да даде детали за неговата физичка и географска локација за време на војната и да обезбеди документација со фотографии и други податоци за периодот од 1 јануари 1998 година до 31 декември 2000 година.

На состанокот на Комисијата не се зборуваше за алармите за бомби на Косово.

„Со оглед на работата што ја врши инспекторот, тоа значи дека тоа не спаѓа во негов домен, инспекторот врши увид во внатрешната работа на КИА, а не надворешните околности, за оваа работа треба да биде поканет директорот на КВР“, изјави тој. Муслиу.

Бурим Рамадани се пријавил во Комисијата за периодот од јули 2021 година до 3 јуни годинава. Тој беше назначен за главен инспектор на КИА во ноември 2019 година, во времето кога Владата ја предводеше Рамуш Харадинај, а претседател на Косово беше Хашим Тачи. Движењето Ветевендосје се спротивстави на неговото именување, како и на Крешник Гаши, директор на КИА, нарекувајќи го тоа пазарење на тогашната коалиција ПАН и продолжување на заземањето на независните институции.