KOHA.net

VESTI

Дечански манастир, Коњуфца: Тешка одлука, но ја покажува одлучноста на Косово за владеење на правото

Коњуфча

Претседателот на Собранието на Косово, Глаук Коњуфца, изјави дека одлуката за имотите околу Дечанскиот манастир била тешка одлука, но дека тоа ја покажува одлучноста на Косово за владеење на правото.

Коњуфца се сретна со претседателот на Комисијата за политички прашања и демократија на Собранието на Советот на Европа, кој е и пратеник, како и член на Комисијата за надворешни работи на Парламентот на Франција, Бертранд Буј, со кого зборуваше и за оваа одлука.

Тие разговараа за гласањето на 27 март, каде беше одобрен извештајот со кој се препорачува Република Косово да биде поканета да стане земја членка во Советот на Европа. Бујкс изрази поддршка за членството на Косово, оптимист дека овој процес ќе заврши успешно.

Коњуфца додаде дека членството во КиЕ ќе биде почеток на ангажманот на полето на демократските вредности и човековите права, се вели во соопштението од Кабинетот на претседателот.