ФИФА Евро 2024 KOHA.net

KULTURA

Наследството од војната беше загрозено дури и во четвртиот век од ослободувањето

Музејот на масакрот во Круша е Махе

Музејот на масакрот во Круша е Махе е единствениот музеј во целосна смисла на зборот кој го чува наследството од војната. Беа потребни четврт век за да се отвори

Спорадични и недоволни иницијативи за документирање на војната, знаци и докази за војна кои исчезнуваат секој ден, беа дел од наодите на панелот на тема „Документација на четвртиот век“, во среда во рамки на „Специјалниот“ за Денот на ослободувањето на Кохавизион. . „Многу сме преокупирани со реконструкцијата“, рече архитектката Флорина Јерлиу, а според неа има причини за тоа. „Тоа е проблем на општеството, повеќето вината ја префрлаат на институциите, но тоа е прашање кое бара третман од општеството“, рече Скендер Боштракај, поранешен директор на Националниот музеј на Косово, кога зборуваше за наследството од војната.

И 25 години по ослободувањето, институциите на Косово сè уште не успеаја да консолидираат конкретни политики кои ја документираат историјата на војната, нејзиното наследство или нејзините знаци. Досега тоа е само музеј во целосна смисла на зборот - Музејот на масакрот во Круша е Махе беше отворен во март оваа година - додека трагите од војната секојдневно исчезнуваат се повеќе и повеќе. Септември се појавуваат се повеќе и повеќе секој ден, без никаков ред и се другата страна на овој наратив. 

„Документација на четвртиот век“ беше тема на дискусија на еден од панелите на „Специјале“, маратонската програма на Кохавизион, во среда на Денот на ослободувањето. 

Поканет на панелот предводен од Едона Бинаку, архитектот Флорина Јерлиу, професор на Универзитетот во Приштина, рече дека институционалните иницијативи за документирање на војната биле спорадични и недоволни. Според неа, повеќе од неопходна е „состанок“ на иницијативи за документирање на ова наследство. 

„Сè уште немаме интегриран, воспоставен систем кој ни ги кажува фазите или количината на информации поврзани со документацијата, или кој дава информации за тоа како сме се справиле со војната во однос на материјални, духовни и други штети“, рече Јерлиу.

Во текот на овие години, овој дел од суштинско значење за историографијата и колективната меморија е „покриен“ со научно-истражувачки, уметнички интервенции и собирање материјали во различни приватни збирки. 

Еден од конкретните примери е збирката приказни за тажни приказни за деца убиени за време на војната, исчезнати или сирачиња. Како конкретен резултат, изложбата во просториите на Министерството за правда, „Бебињата на копнежот“ стана гласот на децата кои се уште ја чекаат правдата, повикувајќи се на колективната меморија и ја документираат. Тоа беше како иницијатива која покажува поглавје што ја остави отворена болката на народот на Косово, а во меѓувреме ја оживеа работата на истражувачот Кораб Красниќи од „ФорумЗФД“. 

Присутен на панелот, Красниќи рече дека, според него, постојат две перспективи за тоа како треба да се постапува со ова наследство од војната: злосторствата врз цивилите и урбаното насилство на јавните простори, кои, според него, произвеле дискурс со кој косовската општеството и денес е ангажирано. За него пречка е фактот што различни политички и правни процеси се сè уште тесно поврзани со прашањето за документирање на војната. Во меѓувреме, со „Бејби на копнежот“ имал специфична цел: да му служи на изградбата на наративот на последната војна. 

„Документација на четвртиот век“ беше тема на дискусија на еден од панелите на „Специјал“, маратонската програма на Кохавизион, во среда на Денот на ослободувањето.

„Целта беше воената стратегија на насилство на југословенската армија и паравоените сили да се уништи семејната структура со таргетирање и на децата. Во меѓувреме, втората беше идејата да се врати агенцијата на раскажување на детските искуства, бидејќи секогаш возрасните се тие што раскажуваа и ние се трудевме да ја направиме токму оваа промена“, рече Красниќи, додавајќи дека сеќавањето на Досегашната војна во Косово гради едностран дискурс кој покажува воена, величива страна, покажувајќи мали нијанси од искуствата на цивилните граѓани. 

Сите овие иницијативи конкретизирани во повоените години сè уште чекаат третман што ќе ги обедини. Но, има и такви на кои им се заканува опасност да се изгубат, а тоа како резултат на непостапувањето на институциите. 

Новинарот за култура во КОХА, Шабан Машарај, идентификуваше некои од главните празнини што не дозволуваат документацијата за војната да има консолидиран епилог. 

„Врз основа на она што го гледаме на дневна основа, имаме некои основни проблеми во однос на документацијата за тоа што е веројатно на Косово, особено во последната војна. Ние што работиме во медиумите сме сведоци на институционалната реторика. На пример, во основниот елемент, тоа значи дека секогаш кога зборуваме за бројот на загинати во војна, нашите институции зборуваат со изрази како „за“, „близу“, „над...“ Никогаш немаме точно одреден број од цивилните жртви убиени во периодот од 98-99 година“, рече Машарај.

Тој додаде дека ваквите проекти, кои се ангажирани за документирање на различни делови од неодамнешната војна во Косово, се во опасност да бидат изгубени. Тоа го илустрирал со неколку примери: со „Еднаш одамна, никогаш порано“, изложбата посветена на 1133-те деца убиени и исчезнати за време на последната војна на Косово и крематориумот во Круша и Махе, кој сè уште останува како незаштитен објект. и прекршени. 

„Во мај 2019 година, Фондот за хуманитарно право ја отвори изложбата „Беше еднаш“, која е една од најкурираните и детални изложби, во подрумот на новата зграда на библиотеката „Хивзи Сулејмани“ за деца загинати во војната. Приказните таму се застрашувачки. Оваа изложба веќе четири години тропа на вратите на институциите кои треба да ги преземе државата и евентуално да се направи како посебен вид на павилјон, но резултатот од овие напори е еднаков на нула. Сакате реторика колку сакате, но многу малку работа во пракса“, додаде тој. 
За целото ова прашање колективно ја дели вината Скендер Боштракај, поранешен директор на Националниот музеј на Косово. Според него, не се единствените институциите на кои треба да се укаже. Голем дел од оваа грешка лежи во самото општество. 

„Проблем е да се одвои наследството од војната од историјата на земјата. Тоа не е ништо друго туку тест на прашање надвор од контекст, живее со земјата како на сите други полиња, не е дека сме направиле повеќе на кое било друго поле. Тоа е проблем на општеството, повеќето вината ја префрлаат на институциите, но тоа е прашање кое бара третман од општеството, од долу нагоре, а решението не може да дојде со таква политика“, коментира Боштракај.

Најновата иницијатива од ваков вид беше отворањето на Музејот на масакрот во Круша е Махе во март оваа година. Тоа беше реализирано со доброволна работа на професорите на Универзитетот во Приштина, меѓу кои и Флорина Јерлиу. Таа напомена колку делови од материјалните докази за воена штета не се третирани, а некои од нив не се соодветно третирани и денес продолжуваат да бидат загрозени од повеќе аспекти. 

„Не успеавме да направиме спомен обележје во смисла на архитектура како материјален доказ. Можевме особено во јавните згради, во некои училишта каде што беа уништени, имаше бесрамни обиди да се оштети архитектонската структура каде можеше да се зачуваат некои примероци, кои денес ќе зборуваат без потреба да се гради наратив. Имаме дури и ситуации на спомен-обележја како комплексот „Адем Јашари“, со години разговараме како поради неодржување тешко може да се разбере која штета на тие простори е од времето или од војната“, рече Јерлиу. Но, тој спомна и друг пристап. 

„Многу сме преокупирани со реконструкцијата. Обновата на куќата за нас по војната имаше исклучително големо, широко значење, значеше обнова на семејството, државата, земјата, она што го наследивме и просперитет“, рече Јерлиу.