ФИФА Евро 2024 KOHA.net

KULTURA

Еди Хила: Албанија, земја на парадоксален реализам

Еди Хила

„Сликата не треба да биде како фотографијата, бидејќи тогаш е бледа копија. Уметникот е одговорен за тоа што го пренесува“, рече уметникот Еди Хила во Галеријата на Министерството за култура во разговорот со историчарот на уметност Зеф Паци.

„Скицата ја заменив со фотографии. Ова е парадоксален реализам. Во овој случај, прегледот беше неважен, парадоксалната ситуација беше важна. Ситуации кои не можеа да се најдат во Рим или Париз“, рече Еди Хила, кој се врати во Приштина на разговор каде зборуваше за својата инспирација, за мисијата на уметноста и уметникот, за социјалистичкиот реализам и за Талавана.

Албанија во 90-тите беше земја на парадокси. Народ гладен за се, па и во прва смисла на зборот. Колективот Заламахија ја претвори целата земја, од север кон југ, во надреална слика. На некои места беа уништени фабрики, на други беше украдена фабричка механизација, а дивоградбите полетаа. Не стануваше збор за градежни дозволи, урбанистички планови и други административни прашања.

Во таква ситуација Еди Хила не можеше да стои со скрстени раце. Талкаше со молив и хартија во рака, не можеше да се насити. Изберете ја камерата со која ќе правите скици. Скадарскиот сликар има изложено дел од кадрите во Галеријата на Министерството за култура во Приштина.

На 25 страници под наслов „А4 принт“, на изложбата отворена на 16 април, Хила го открива својот работен процес. Додека посетителите претходно ги виделе неговите слики, овој пат тие се вратија во нивната база: скицирање.

Хила во вторникот вечерта се врати во Галеријата на Министерството за култура на разговор со кураторот Шкелзен Малиќи со студентите во публиката. Во отсуство на Малиќ, како што беше кажано, тој од здравствени причини разговарал со историчарот на уметност Зеф Паци.

Универзитетскиот професор на Еди Хила на почетокот на разговорот покажа слика во населбата Булќиза. Таму се гледа „скриена“ биста. Зад бистата на херојот во 90-тите беше отворена пицерија на местото на некогаш веројатно административна зграда. Пред бистата израсна бор. Торзото едвај се гледаше. На некој начин новото доаѓање го одзема здивот на старото. Албанците научија брзо да го пополнат мракот и празнината на речиси половина век комунизам со се што можат.

„Скицата ја заменив со фотографии. Ова е парадоксален реализам. Во овој случај, прегледот беше неважен, парадоксалната ситуација беше важна. Ситуации кои не можеа да се најдат во Рим или Париз“, рече Хила пред студентите. До пензионирањето работел како професор на Академијата за уметности во Тирана. Во Приштина беше пред студентите по графички дизајн и сликарство на магистерски и диплома. Но со прашањата пред него лесно се забележуваше дека учениците не обрнуваа многу внимание на разговорот или на изложбата. Дури и оние кои биле порано во  изложба.

Со изложбата „А4 принт“ - отворена во Галеријата на Министерството за култура на 16 април - Еди Хила го оцртува преминот на Албанија од диктатура во демократија

Хила, со смиреност на професор-ветеран, без наметнување, направи споредби на уметноста во социјалистичкиот период, важноста на уметноста во документирањето на транзицијата и случувањата во демократијата. 

„Социјалистичкиот реализам не успеа да се развие и како резултат на тоа уметноста ги загуби своите емоции“, рече тој откривајќи фотографии од скулптури од монистичкиот период каде оружјето  за партизаните тоа беше поважно од бистата или статуата. Скулптури во длабоки области кои одговараат на мрачноста на животот во една од најтешките диктатури во Европа.

Тој покажа дека не ги копирал фотографиите направени на сликата. Тие постоеле само како тематски предмети.

„Сликата не треба да биде како фотографијата, бидејќи тогаш е бледа копија. Уметникот е одговорен за она што го пренесува“, рече тој.

За време на комунистичкиот период, државните упатства беа дека социјалистичкиот реализам е единствениот начин на уметничко изразување. Тие што се обидоа поинаку страдаа.

Ниту Хила не го побегна „окото“ на Лабуристичката партија.

Сликата „Садење дрвја“ во раните 70-ти ќе стане тема на борба меѓу него и тогашните власти. Првично во професионалните и студентските кругови, а подоцна и во политичката купола, делото каде што луѓето едноставно садат дрвја би се опишало како „отстапување од националните вредности на уметноста и тенденција кон западната уметност“. Со оваа работа би се справила со власта во Четвртиот пленум на ЦК на Партијата на трудот на Албанија. Но, сценографијата на 11. Фестивал на албанската радио и телевизија - издание кое ги чинеше повеќето организатори со казни за западниот пристап - предизвика Хила да биде испратена на превоспитување на времето. Работел од Пуларија во Тирана во Лапраке до Декорацијата во Тирана и списанието „Хоризонти“. Кон крајот на 80-тите се враќа на својата професија, а во 90-тите работи како професор по сликарство на Академијата за уметности.

Сега почнуваше друга ера. Уметниците сакаа да бидат отуѓени дури и во креативноста. Но Хила не беше од тој начин.

„Кога дојде демократијата, бевме желни модерната или современата уметност да изгледа современо. Не сум се чувствувал господар на тоа. Со нашата школа со правење на Дејвид 500 пати не можете да го направите современиот. Мислам дека решението со слики ми даде резултати“, рече тој.

Со едноставен опис, Хила може да се смета за хроничар на албанската транзиција. Ќе беше добар хроничар на периодот на монизмот, но не му дозволија. Роден во Скадар во 1944 година, Еди Хила дипломирал на Институтот за ликовни уметности во Тирана во 1967 година. Од 1968 до 1974 година работи во Албанската радио-телевизија и како надворешен предавач по цртеж на Високиот институт за уметности. Во демократијата, тој ќе шета наоколу со камера за да ја документира транзицијата што ќе стане основа на неговите дела во сликите од тие години. „Парадоксален реализам“ е фразата со која се опишува тој период. Тој ги советуваше студентите да внимаваат кон кои уметнички средини гравитираат.

„Доброто образование се добива со гледање добри дела. Не треба да се слуша музика талава освен поради танцување“, вели сликарот од Скадран.