KOHA.net

KULTURA

Британскиот музеј под истрага за криење етиопски артефакти

Етиопија

Артефактите се свети дрвени и камени олтарски плочи кои биле украдени од британски војници за време на битката кај Магдала. Артефактите никогаш не биле прикажани на јавноста, а традицијата вели дека само свештениците од Етиопската православна црква можат да ги видат, што не дозволува да бидат прегледани од кустоси и администратори на музејот.

Регулаторната канцеларија го истражува Британскиот музеј поради тврдењата дека институцијата била премногу тајна за 11 етиопски артефакти во нејзината колекција, кои биле ограбени од војници во 1868 година.

Артефактите се свети дрвени и камени олтарски плочи кои биле украдени од британски војници за време на битката кај Магдала. Артефактите никогаш не биле прикажани на јавноста, а традицијата вели дека само свештениците од Етиопската православна црква можат да ги видат, што не дозволува да бидат прегледани од кустосите и администраторите на музејот.

Поднесена е жалба до Канцеларијата на комесарот за информации (ICO) во која се тврди дека Британскиот музеј не успеал да открие материјал во врска со артефактите по барање за слобода на информации. Барањето беше поднесено лани во август од непрофитната организација „Враќање наследство“.

Организацијата укажа дека одговорот на Музејот го отстрани релевантниот материјал и во голема мера ги редактира другите информации поврзани со меѓународните дискусии на институцијата за етиопските артефакти. Со оглед на тоа што Законот за британски музеј од 1963 година забранува продажба, размена, дистрибуција или отстранување на предмети, освен во многу ограничени околности. „Return Legacy“ тврдеше дека нејасниот статус на другите спорни предмети во неговата колекција значи дека етиопските артефакти сега може да се вратат.

„Актот е многу јасен дека музејот (не може) да враќа предмети“, изјави Управниот уредник на Returning Heritage Луис МекНут за Гардијан. „Но, во актот има некои законски исклучоци. И еден од тие исклучоци им дозволува на администраторите да вратат одредени ставки ако сметаат дека се „несоодветни за чување“.

Според извештајот на Гардијан, Returning Heritage верува дека ограничувањата што го спречуваат прикажувањето и проучувањето на артефакти - вклучително и високо обезбеденото подрумско складиште на Британскиот музеј, каде што можат да влезат само етиопските свештеници - одговараат на оваа категорија на исклучување.

Организацијата барала информации од состаноците на кои управителите на Британскиот музеј разговарале за светите предмети за да разбере зошто високите функционери не веруваат дека тие можат легално да бидат вратени.

„Нашиот клиент бара информации од музејот за кои многумина би тврделе дека стандардно треба да бидат во јавна сопственост“, изјави за Гардијан правниот советник на организацијата, Том Шорт. „[Тоа] се однесува на донесување одлуки од страна на голема јавна институција за прашање од многу значаен јавен интерес.

Британскиот музеј ги има најголемите имоти од ваков вид во ОК. Минатиот септември, табот направен за време на истата битка од 1868 година беше вратен на услугата за блиски, откако универзитетски предавач го забележал предметот на онлајн продажба, не успеал да го убеди продавачот да го врати и потоа го купил со таа намера.

Во февруари, Вестминстерската опатија рече дека нејзиниот декан и поглавар, управното тело на црквата, „во принцип одлучиле“ дека украдената етиопска плоча запечатена во олтарот треба да се врати. Беше земен и за време на битката кај Магдала и беше подарен на опатијата.

Во 2019 година, Британскиот музеј рече дека неговата долгорочна амбиција е позајмување на таботите на етиопската православна црква во Лондон. / Уметнички вести