KOHA.net

KULTURA

„Оплака на воздухот“ на Доника Руди со вонредна состојба за етер, премиерно прикажан во Белгија

„Оплака на земјата“ за време на настапот во Приштина, во јуни 2022 година

„Оплака на земјата“ за време на настапот во Приштина, во јуни 2022 година

Години наназад, со делото „Оплакување на земјата“, композиторката Доника Руди ќе испреплетуваше звуци за да размисли за зачувувањето на природата како глобална реалност. Пораката на работата беше јасна. Тоа е уште повеќе засилено со она со наслов „Оплакување на воздухот“ за хармоника, кое доаѓа како второ дело во рамките на циклусот „Оплака...“. Градот Пелт во Белгија, каде премиерата ќе се одржи на 19 овој месец, е почетна точка на преносот на пораката

Полно со жалост со аудио и изведба беше делото „Оплакување на земјата“ прикажано минатата година на фестивалот за уметност на јавен простор „ХАПУ“. Композиторката Доника Руди ќе ги испреплетува звуците за да размислува за зачувувањето на природата како глобална реалност. Пораката на работата беше јасна. Тоа е уште повеќе засилено со она со наслов „Оплакување на воздухот“ за хармоника кое доаѓа како второ дело од циклусот „Оплака...“. Градот Пелт во Белгија, каде премиерата ќе се одржи на 19 овој месец, е почетна точка на пренесувањето на пораката.

За делото „Оплака на воздухот“ е само своевидна идеја кога делото на композиторот Руди го окупираше Градскиот парк во Приштина во 2022 година во една свежа јунска ноќ. Присуството на природата стана интензивно со ефектите на звучната инсталација, заедно со изведбата. Плачењето за земјата и повиците за акција се одвиваа низ искривени и искривени звуци.

Овој пат хармоника на Италијанката Маргерита Берланда ќе го обликува „имиџот“ на делото, како и електроакустичната и електронската музика. Знаковниот јазик игра важна улога. Нив ќе ги толкува Бруџида Малши.

Премиерата ќе биде на настанот што тој го организира  „IN SITU“ за 20-годишнината од активноста. Настанот со седиште во Франција е опишан како еден вид екосистем кој ги обединува уметниците со публиката, програмерите и клучните инструменталисти. Таму, композиторот од Косово беше соработник на уметникот покрај европската платформа за уметничко творештво на јавен простор во рамките на проектот „(Не) заеднички простори“.

Загадувањето на воздухот ќе се разбие преку звуците на делото на Руди.

„Второто дело од овој циклус се фокусира на аерозагадувањето на воздухот и е дело за хармоника. Заедно со хармоникашката Маргерита Берланда, пред една недела бевме во уметничка резиденција во Милано, поточно во 'BASE Milano' во Италија. Заедно со Маргерита многу работевме на последните детали пред претставувањето на делото“, изјави авторката на делото Доника Руди, позната по своите електроакустични дела.

Со истата формација како и во првото дело од циклусот се работеше и „Оплака на воздухот“. Текстот на претставата го напиша Дорунтина Баша, а костимите ги дизајнираше Хана Зеќа. Завршеното дело се појавува во овогодинешното издание на „ХАПУ“, во август годинава.

Втората работа од овој циклус ја истражува темата за загадувањето на воздухот и воздухот, конкретно обработувајќи ја темата за климатските промени и новите искуства  аудио за заедницата на глуви. Со истиот тим работеше и Air (Lament of the Earth), исто како и во првиот дел“, изјави Руди, која ја ценеше и италијанската хармоникашка со која се запозна за време на престојот во Милано.

Италијанија Берланда се издвојува по храброста како уметник и прекрасната изведба со театарски елементи.

Дури и сега, кога штотуку завршија последните допири, работата обезбеди пробивање на пораката на меѓународната сцена. Доника Руди, авторката на делото, најави дека по премиерата во Белгија и Косово на „ХАПУ“, делото ќе биде прикажано и во рамките на меѓународниот фестивал „РеМузика“ што таа го режира, а потоа ќе патува и во Италија, во Милано во ноември и во Пергине во мај следната година.

Климатските промени се еден од фокусите на Руди како композитор. Таа рече дека работи на истражување на нови начини за доживување на музиката, бидејќи длабоко верува дека секој може да го направи тоа преку која било форма. Како што ќе доживее заедницата на глуви преку знаковен јазик. Тој е слеп преку звуците. Другите ќе видат низ изведбата.

„Како композитор на електроакустична и акустична музика, отсекогаш сум бил длабоко поврзан со звукот, особено со секојдневните звуци што не опкружуваат. Потопувајќи се во светот на различни текстури, имав неверојатно внимание на сите овие слоеви, текстури на звук, со кои сме опкружени. Мојот работен процес започнува со разбирање на овие разлики и продолжува со истражување и изградба на нови текстури до создавањето на делото“, рече Руди, композитор специјализиран за акусматска и електроакустична музика.

Нејзината работа се движи од акусматични композиции, музика за филм, танц, театар до мултимедијални инсталации и изведби. Од 2010 година работи како уметнички директор на меѓународниот музички фестивал во Косово „РеМусица“, додека  од 2022 година работи како проектен координатор во „EFFEA – Европски фестивалски фонд за уметници кои се занимаваат со итни прашања во рамките на Европската асоцијација на фестивали – ЕФА.

Акустичната музика со која е ангажирана две децении и е многу значајна. Вели дека не се работи само за звуците и наративот на делото.

„Неговото претставување бара посебни услови и многу специфично слушање, кое е овозможено преку „акусмониум“ или оркестарот на говорници како што често го нарекуваме. Преку оваа техника и интерпретацијата на делото успеваме да им пренесеме на слушателите една сосема нова димензија, помагајќи ја моќта на нашата имагинација и визуелизација“, рече композиторката Руди, велејќи дека од овој аспект љубопитноста ја турнала да дојде до знае подлабоко со искуството на музиката. Особено со своето искуство од заедницата со оштетен слух. Во нив ја нашол инспирацијата да компонира.

„За мене беше многу интригантно да разберам повеќе за нивните искуства, бидејќи искуството на музиката секако може да се почувствува на различни начини и перцепцијата може да биде различна. Имав многу прашања, но секогаш бев срамежлив како да им пристапам и да ги артикулирам без да предизвикам некакво недоразбирање. Во текот на една година читав многу, а открив и многу композитори и музичари со намален слух кои ме инспирираа“, рече Руди преку писмен одговор до KOĖN.

Руди, од 2010 година, е и член на белгиската федерација за електроакустична музика. Студирал композиција на Женевскиот конзерваториум и продолжил во Белгија да компонира акусматска музика.

Неговата цел е да ги пренесе емоциите преку движења, танц и многу повеќе, до целата публика без разлика.

„Мојата цел со овој циклус е да пренесам емоции и звучни искуства преку движења, танц и она што може да се нарече „визуелен народен јазик“ или физички театар со елементи на поезија и награди, за заедницата со оштетен слух. Суштинскиот фокус на овој циклус е разработката на темата за климатските промени и звучните искуства за заедницата на глувите“, рече композиторката Доника Руди.

Нејзиното претходно дело „Оплака по земјата“ беше домаќин во Белгија од „Oortreders Festival“, тридневен настан каде уметноста и звукот живеат во шумите на Лимбург. Исто така, значајното дело на Руди беше премиерно прикажано во април оваа година, на „Белгиските музички денови“ во Еупен, Белгија.

Со интерпретација на сопранистката Калтрина Мифтари, текст на Дорунтина Баша и знаковен јазик и движења на Агнес Нокшиќи, „Вајтими и тоаки“ дојде и како обраќање за оние кои се чувствуваат, иако не зборуваат, а забележуваат. , но не гледај. Дури и за рамнодушност кон она што ги опкружува.

Во август минатата година, нејзиното акусматично парче „Ода на животот“ беше претставено како дел од фестивалот „Театар оп де Маркт“ во Хасел, Белгија, каде што се појави по 12-ти пат.