KOHA.net

KULTURA

Изложба со слики од иконите на Онуфри на 100-годишнината од ископувањата во Аполонија

Аполонија

Основана околу почетокот на 4 век п.н.е., урнатините на Аполонија биле откриени на почетокот на 19 век. Од првите векови од животот на градот, има некои остатоци од одбранбениот ѕид и архаичен храм посветен на Артемида, најобожуваната божица на Аполонците.

Изложбата е во чест на почетокот на археолошките ископувања на познатиот француски археолог Леон Реј. Министерот за економија, култура и иновации Бленди Гонџја рече дека оваа активност доаѓа како соработка меѓу двете институции. „Изложбата ќе остане отворена еден месец како добра можност за промоција на иконографскиот музеј „Онуфри“ во еден од најпосетуваните археолошки паркови во Албанија“, напиша тој на Фејсбук. Аполонија се наоѓа на 12 километри од градот Фиер. Градот го добил своето име во чест на богот Аполон. Помеѓу 24-те градови низ медитеранскиот свет што го носеле ова име во антиката, Аполонија од Илирија била најважна и одиграла голема улога како трговски посредник меѓу Хелените и Илирите.

На 100-годишнината од почетокот на археолошките истражувања, во Националниот археолошки парк Аполонија е отворена изложба со фотографии од иконите што се чуваат во иконографскиот музеј „Онуфри“ во Берат. Со оваа активност беше почестен почетокот на археолошките ископувања на познатиот француски археолог Леон Реј.

Министерот за економија, култура и иновации, Бленди Гонџја, рече дека оваа активност доаѓа како соработка меѓу две институции во чест на 100-годишнината од почетокот на археолошките ископувања на Леон Реј.

„Изложбата ќе остане отворена еден месец како добра можност за промоција на иконографскиот музеј „Онуфри“ во еден од најпосетуваните археолошки паркови во Албанија“, напиша тој на Фејсбук.

Аполонија се наоѓа на 12 километри од градот Фиер. Градот го добил своето име во чест на богот Аполон. Помеѓу 24-те градови низ медитеранскиот свет што го носеле ова име во антиката, Аполонија од Илирија била најважна и одиграла голема улога како трговски посредник меѓу Хелените и Илирите. Археолозите ја нарекуваат Аполонија „Помпеја на Албанија“, бидејќи се верува дека до денес се откриени само 10 отсто од територијата на поранешниот град. Основана околу почетокот на IV век п.н.е., урнатините на Аполонија биле откриени на почетокот на векот.  XIX. Од првите векови од животот на градот, има некои остатоци од одбранбениот ѕид и архаичен храм посветен на Артемида, најобожуваната божица на Аполонците. Големата територија покриена со споменици, прекрасните панорами и пејсажи над рамнината Мизеќе и Јадранското Море од една страна, како и поволната географска положба во близина на големите градови и јужните плажи, од друга страна, го прават Археолошкиот парк на Аполонија лесно достапна за посетителот и привилегирана дестинација за културен туризам во Албанија.

По посетата во 2020 година, археологот од Косово. Милор Бериша ќе напише дека Аполонија била гравитационен центар на античките илирски култури од железното време, но и хеленска колонија на Коринтјаните основана во 588 г.п.н.е. на Полето на Гилакион на Таулантијците.

„Во Аполон, Октавијан Август, првиот римски император, се обучил за знаење, кој овде земал часови по реторика и се умеел во ораторството. На врвот на својот развој, Аполонија вдоми над 60 жители“, напиша Бериша.

Според него, овој град го добил името Аполон за да се одбележи, почитува и се поклонува богот Аполон кој, според митологијата, бил семоќен господар на пророштвата, пророштво „богот на лекувањето, заштитник на стрелците, на музиката, поезијата и уметностите, на сончевите зраци, на знаењето и знаењето, на стадото и стадата, како и заштитата на младите“.