ФИФА Евро 2024 KOHA.net

KULTURA

Реставрацијата ја спасува куќата-музеј на Константин Кристофоридих

Реставрацијата што започна минатата есен ја спаси музејската куќа на лингвистот и преведувач Констандин Кристофориди. Куќата која се наоѓа во околните ѕидини на замокот Елбасан е подложена на конзерваторско-реставраторска интервенција преку која е обезбедена долговечноста на објектот во кој е роден Кристофориди на 22 мај 1827 година.

Покривот покажал проблеми во градбата, а забележано е и присуство на влага во внатрешноста на објектот. Во оваа фаза од интервенцијата од страна на тимот за одржување на ДРТК Корче, интервенцијата беше извршена на целата површина на покривот. Заврши и реставрацијата на оштетениот дрвен под и чистењето на вегетацијата на територијата. ДРТК Корче објави дека дрвениот материјал е обработен со антимол и ленено масло. Извршена е и реставрација на надворешната влезна капија во дворот и зајакнување на скалите на зградата.

Во 2014 година беше објавено дека локалните институции потврдиле дека оваа зграда е родното место на Кристофориди. Ова беше направено имајќи ја предвид кореспонденцијата. Во публикацијата „Кристофориди - нов изглед“, по најмладиот син на Костандин Кристофориди следи преписка што фрла светлина и на куќата во која е роден големиот лингвист. Речиси цел живот живеел далеку од родниот град, но се грижел за дејноста на татко му и се трудел да ги донесе не само неговите дела, туку и на другите големи албански писатели.

Оженет со Французинка, Филип Кристофер починал во егзил, а судбината на неговата богата библиотека сè уште не е позната, бидејќи не оставил наследници. Во преписката која за првпат се објавува во оваа книга има и детали за куќата во која е роден Кристофориди, прецизирајќи ја куќата во која е роден големиот лингвист во населбата „Кала“ во Елбасан.

Филип Кристофориди, во преписката што ја водел со Танас Кономи во 60-тите години, во едно од многуте писма дава детали за куќата во која живеел Кристофориди, каде што конечно се вратил во Елбасан во 1884 година. Оваа куќа ќе се претвори во куќа-музеј над години на комунизмот, кој секако не беше дом на раѓање. Синот точно ја прецизира зградата која продолжува да биде музеј последните години од животот на Кристофориди.

„Тогаш живееше со своите деца во куќа во која имаше две семејства: од една страна Васил Попа. Од друга страна, Марија, стара жена, сестра на татко ми. По смртта на неговата сестра, таткото го продал нејзиниот дел на Васил Попа. „Куќата се наоѓа во близина на чешмата Калас, пред куќата на Лазрит, папа Џанит, трговец (респер) и пријател на татко ми со кој заедно играа табла во градината (летни вечери)“, се вели во ова писмо.

Филип не ја остава нерешена дилемата за куќата во која е роден Кристофер. Сосема добро го дефинира во писмото од 19 ноември 1963 година, каде што вели дека Кристофориди е роден во куќата во која подоцна живеел неговиот зет, Димитер Бибаја: „Музеј - Ти ми кажуваш дека староста на Елбасан направила мисли да стане или ја преведам куќата на Мима како музеј, каде што ја оставив. Ова мислење е пријатно бидејќи се чини дека е награда и спомен за диететичарот од Елбасан, основачот на албанскиот јазик“. Всушност, малку подолу ќе ја даде и куќата во која умре Кристофориди, која беше и куќата на Так Буда.

Филип дури напишал две посвети кои, според него, треба да бидат сместени во куќата во која е роден лингвистот. Преку писмото упатено до Танас Кономи, Филипи пренесува две идеи за натписите што треба да се постават во куќата-музеј на Кристофоридих, од кои едната: „Овде во оваа куќа е роден Костандин Нделка, во 1830 година, или Кристофоридих, прекарот што го користел. неговите дела“.