KOHA.net

KULTURA

Иконата на Онуфри во ново поглавје по реставрацијата

Иконата „Евангелизација“, уметничко богатство, изработена од Кипарецот Онуфр, избегнала деградација благодарение на конзерваторско-реставраторската лабораторија во иконографскиот музеј „Онуфри“, соопштија од оваа институција. По неколкумесечна работа, извршена од реставраторот Ерион Лези, завршена е реставраторската интервенција на иконата „Евангелизација“, дело од 16 - 17 век, припишано на Онуфер Кипарецот.

Во оваа икона, која функционираше како Прекрасна врата на иконостасот на црквата Константин и Елена во Бератскиот замок, е претставена сцената на евангелизацијата. Во долниот дел е прикажан архангелот Гаврил кој го објавува раѓањето на спасителот на Дева Марија, додека горе стојат пророкот Исаија и царот Давид.

„Иако иконата беше обновена пред неколку децении, таа претставуваше различни проблеми како што се оштетување на врамувањето на подготвителните слоеви, оштетување на сликовната пеликула главно во долната половина, придружено со трајна нечистотија оставена од претходната реставрација и оксидација на лакот“, пишува во известувањето. Според експертите, сето тоа ја фрагментираше целата сцена, ја отуѓи елеганцијата и убавината на иконата и ризикуваше нејзино деградирање.

„Денес иконата е претставена во својот полн сјај и наскоро ќе биде понудена пред пошироката јавност во музејот „Онуфри“, која појасно ќе може да се восхитува на изработката и финесите на уметноста на Кипарецот Онуфр“, се вели во соопштението.