ФИФА Евро 2024 KOHA.net

KULTURA

„Ослободителната војна“ е најавен како холивудски филм за војната во Косово

Приказната започнува со детството во предвоено Косово, каде двајцата протагонисти на филмот се среќаваат на училиште. Војната ги раздвојува за повторно да се обединат во Њујорк. Со сценарио на Фитим Красниќи, кој е и извршен продуцент на филмот и во режија на режисерот Луис Мендилор, овој филм - поднасловен „вистинската историја на Косово, 1997-1998“ - има за цел да му покаже на светот што се случи за време на последната војна. во Косово, од издржливоста на народот до суровата реалност на војната. Најавен е како холивудски филм за светот да ја дознае вистината

Има многу локални кинематографски продукции засновани на наративите од последната војна во Косово. Но, она што ја издвојува Ослободителната војна, барем во однос на предупредувањата, е нејзината амбиција и вмешаноста на наводно холивудскиот продуцентски тим, што го прави филм наменет за глобалната публика.

Луис Мендилор, австралискиот актер и режисер кој меѓу другото играше во триптихот „Мојата голема дебела грчка свадба“ и во една епизода од популарната серија „Пријатели“ ќе ја има улогата на режисер во овој проект, кој е најавен како филм базиран на вистински настан. Темата на филмот, кој ќе се спои во неколку различни жанрови како драма, акција и романса, ќе се фокусира на неколку периоди од војната во Косово 1998-1999 година. Ќе се занимава со предвоениот период, отстранувањето на учениците Албанци од училиштата, протерувањето на Албанците од работа, воениот период, како и повоениот период. „Вистинската историја на Косово, 1997-1998 година“, е поднасловот на филмот.

Овој наратив ќе се заснова на животите на двајца протагонисти, пар, разделени поради војна и повторно обединети во Њујорк. Дел од филмот ќе бидат и вистински референци од настаните во војната, масакрот во Речак таму ќе се третира како значаен настан на насилството што Србија го вршеше за време на војната, кое го шокираше светот.

Режисерот Луис Мендилор веќе пристигна во Косово. Се очекуваше поранешниот амбасадор на ОБСЕ, Вилијам Вокер, да биде присутен како глас на масакрот на Речак, учесник во проектот, но тој не можеше да се појави на видео линк во кој ја поздрави иницијативата за ова. филмски проект.

„Овој филм раскажува многу интересна и вредна приказна, раскажува приказна за Косово пред војната, за време на војната и после неа, периодот на независноста. Косово е извонреден пример за успех кога се зборува за нови држави и не многу луѓе знаат за тоа. Значи, овој филм не воведува во оваа историја на Косово и како Албанците биле малтретирани како да се граѓани од втор ред. Она што тогаш се случи на Косово почна да се заборава од светот и, според мене, Косово сега е најдемократската земја во Европа и така светот преку овој филм може да види што всушност е Косово и како се промени сега“, тој. рече Вокер, додавајќи дека филмот ќе послужи и како добра можност за учесниците од Косово во овој проект.

За режисерот на филмот оваа приказна која ќе биде опфатена во филмот е многу моќна. Преку него јасно ќе се објасни реалноста на војната. Задоволен што е во Приштина, тој го изрази својот ентузијазам за овој проект велејќи дека неговата уметничка активност моментално е насочена кон снимањето филмови, па овој проект го поздрави и го цени како чекор во вистинско време.

„Сакам да раскажувам нераскажани приказни, да размислувам и пресоздавам животи кои некогаш биле живеени, кои имаат вредност за човештвото. Приказната на овој филм се заснова на историјата на оваа земја од гордоста до ужасите на војната. Оваа приказна ме трогна и ми изгледаше многу поинаква и е многу блиска до срцата на Косовците, па верувам дека имаме добра можност да покажеме нешто убаво: храброста и ужасите на насилството. Нормално, ќе има акција бидејќи се работи за филм, и покрај тоа што темата е чувствителна и сериозна“, изјави Мендилор, која беше дел и од телевизиската серија „CSI: Мајами“.

Главна цел на овој филм се испоставува дека во последните години Србија има произведено 13 пропагандни филмови за војната во Косово, заедно со два од Русија, така што овој филм тимот на чело со Фитим Красниќи, како извршен продуцент и сценарист на филмот, го гледа како добра можност да се прикаже реалноста од перспектива на народот на Косово.

„Почнавме да го снимаме овој филм за да му покажеме на светот што навистина се случи на Косово. Поминаа 25 години, но светот се уште нема видено ваква продукција која ја прикажува реалноста на војната во Косово со убиства, силувања и се останато. Решив да направам сценарио кое ги вклучува трите периоди пред, за време и по војната, целта ми е овој филм да биде причина за промоција на Косово и да им се даде на косовските актери кои ќе бидат дел од овој филм. можност да играм во Холивуд“, рече Красниќи.

Филмот, кој се очекува да трае два часа, ќе се снима на повеќе локации во Косово, Албанија и Њујорк. Како што предупреди Красниќи, албанско-американскиот претприемач, филмскиот проект ќе има милионски буџет и екипа од 37 актери, 15 од Холивуд, додека останатите ќе бидат избрани во Косово по селекционите аудиции.

На тимот веќе ѝ се придружи и американската продуцентка Кели Лин Рајтер, која изјави дека ја прифатила поканата, свесна за историската важност и чувствителност на филмот.

„Кога разговарав со Фитим за прв пат, сфатив дека читањето сценарио кое содржи вистинска приказна е различно од слушањето на таа приказна директно од устата на сценаристот. Страста за профит е заразна. Страста со која тој зборува за оваа историја нè тера сите да ја поддржиме оваа идеја и да се ставиме во таа позиција како оние кои ја доживеале војната во Косово. Тоа ме тера да сакам сите да ја слушнат оваа приказна“, рече актерката и изрази дека е благодарна што е дел од овој проект и дека може да помогне да се постигне целта на филмот.

Снимањето на филмот „Ослободителната војна“ се очекува да започне кон средината на годината, додека списокот на актери-учесници се уште не е откриен на кој, според режисерот, ќе се најдат познати имиња на американската кинематографија. Овој филм се карактеризира со амбициозни цели, вклучувајќи прикажување на филмот во над 65 земји низ светот и 2000 кина низ светот.

Ваквите иницијативи служат како потсетник за важноста што треба да и се даде на една ваква тема која е наменета да се претвори во филм. Војната како настан припаѓа на колективниот наратив на еден народ, во случајов на Косоварите, па затоа потпирањето на реалните референци станува уште поочигледно кога филмот се обидува да вклучи реални и историски настани. Чувствителноста на таквата тема мора да биде поштедена од која било друга боја, која се решава да и се даде намерно или ненамерно.