KOHA.net

KULTURA

Рокот за почеток на работите ја зафаќа концертната сала без одобрен план

тест

Го ослободуваме и чистиме целиот простор внатре во поранешната стоковна куќа „Гермија“, за да го подготвиме за супер-проектот, создавањето на музејот и концертната сала“, напиша во вторник градоначалникот на Приштина, Перпарим Рама. кој почетокот на работите го најавил еднаш во март годинава, па во април. Но идејниот план се уште не е ни одобрен, додека следен чекор е деталниот план

Март годинава, а потоа и април беа роковите што ги спомена градоначалникот на Приштина, Пепарим Рама, за почеток на работите за концертната сала на главниот град. Токму за мултикултурниот центар „Гермија“. Во март годинава ќе се навршат 12 месеци откако претседателот Рама изјави дека март 2024 година е време кога се планира да се започне работата.

Од тогаш до сега не е направен ниту првиот процедурален чекор: одобрување на идејниот проект од страна на Косовскиот институт за заштита на спомениците. После тоа, деталниот проект мора да се достави на одобрување до истата институција. По завршувањето на овој процес треба да се отвори повикот за градежни компании.

Во март минатата година, на средбата со јапонскиот архитект Кенго Кума и неговиот партнер од Косово, Беким Рамку, градоначалникот Запарим Рама како краен рок за почеток на работите го спомена март годинава.

„Мислиме дека ќе ја тендерираме изградбата на крајот на годината (2023) за да можеме да започнеме со изградба во март 2024 година“, рече тој. Потоа во септември минатата година на седницата на општинското собрание на која беше изгласан буџетот за оваа година го спомена април.

„Во последователни разговори сме со европската заедница за преку ИПА фондовите ова да се финансира и да почнеме со изградба во април следната година“, рече Рама. Рама во вторникот направи објава на социјалните мрежи.

Го ослободуваме и чистиме целиот простор во поранешната стоковна куќа „Гермија“, за да го подготвиме за супер-проектот, создавањето на музејот и концертната сала“, напиша тој покрај сликите објавени од поранешната стока. куќа „Јама“. КОХА упати прашања до градоначалникот Рама за времето на започнување на работите, но одговор не доби. Но, врз основа на споменатите рокови, плановите не одат никаде блиску до очекуваното време.

Сликата
Слика од идејниот план за концертна сала и галерија во поранешната зграда „Гермија“.

Пресврт за навлегување во споменик

Во моментов, Косовскиот завод за заштита на спомениците на маса го има идејниот проект на мултикултурниот центар, каде сегашната зграда на „Гермија“ се претвора во галерија, а салата ќе биде нов објект зад неа. Конзорциумот „ОУД - Архитекти Ш.ПК; Кенго Кума и соработници“ го имаше изготвено шематскиот проект во Општината. Потоа предметот е проследен до регионалниот Центар за културно наследство и е примен во ИКММ на 13 октомври минатата година. Причината за барањето согласност е затоа што објектот „Гермија“ е споменик.

Комисијата на ИКММ дошла до заклучок дека проектантите мора да исполнат и некои услови за нивниот проект да биде одобрен.

„Идејниот проект за постојниот централен објект „А“ мора да се придржува до прелиминарните препораки од состанокот на 24.5.2022 година, а особено точката 3 од оваа препорака: Да се ​​зачува конструктивниот систем, и покрај преозначувањето на објектот. Решението предложено и со проектот 2023 е во спротивност со оваа препорака со прекршување на постојната зграда „А““, се вели во препораката.

Според Комисијата, повикувајќи се на проектантската задача, гледалиштето во предложениот распоред со својот волумен и големина пречи на постоечкиот конструктивен систем на објектот. Се препорачува да се разгледа можноста за ремоделирање на овој дел, притоа задржувајќи ја автентичноста и интегритетот на постојниот објект. Се бара проектантот, потпирајќи се на документи, како што се проектантската задача и критериумите дадени од Регионалниот центар за културно наследство од Приштина, писмено да го оправда и аргументира предложеното решение. На датотеката недостасуваше и копијата од планот и потврдата за сопственост.

Архитектот Беким Рамку рече дека во доставениот проект се придржувале до добиените препораки.

„Ги адресиравме забелешките и потоа пред неколку недели ја испративме до општината и тие ја испратија до КРТК, а потоа до ИКММ. Сега чекаме да се даде согласност“, рече тој.

Но, КОХА виде дека во физичкото досие на проектот сè уште недостасуваат два потребни документи: копијата од планот и потврдата за сопственост. Се очекува ИКММ да го разгледа проектот оваа недела. Рамку покажа дека од моментот на одобрување на шематски проект според договорот, тие како проектанти имаат рок од пет месеци за главниот проект.

Сликата
Слика од идејниот план за концертна сала и галерија во поранешната зграда „Гермија“.

Сала со 1.200 седишта, аудиториум со 400

„Со ова темпо работиме кон средината на април или крајот на април, го доставуваме деталниот проект“, рече тој. Проектот доставен до ИКММ покажува дека целиот комплекс ќе има 17 метри квадратни. До сегашната зграда која ќе биде пренаменета во галерија, зад неа ќе биде новата градба, концертна сала со капацитет од 226 седишта. Помалата сала наречена аудиториум ќе има 1.200 седишта. Ќе има најмалку три комерцијални простории, кафулиња и продавници. Таму се појаснува дека основа за концепцијата на интервенцијата е локалната архитектура.

Договорот меѓу општина Приштина и проектантите е со фиксна тежина од 1.6 милиони евра. Од нив, половина од сумата, 825 илјади евра, ќе плати општината, а половина од Министерството за култура врз основа на Меморандумот потпишан меѓу двете институции во април минатата година. Но, тој меморандум е веќе отфрлен.

Рокот за реализација на целта на Меморандумот за соработка мора да се достигне во 2023 година“, пишува во овој документ. За овој проект општината годинава во буџетот има 2 милиони евра.

Промена на пристап со сала и галерија

Што се однесува до концертната сала, доста одекна објавувањето на новиот проект на крајот на август, кога претседателот Запарим Рама објави слики од проектот за време на неговата посета на Јапонија кај архитектот Кенго Кума.

Општина Приштина ја конкретизира иницијативата за промена на пристапот во однос на зградата на поранешната стоковна куќа „Гермија“. Актуелното раководство на Општината се откажало од претворање на споменикот во концертна сала. Проектот на дуото за трансформација на зградата лоцирана во центарот на Приштина беше прогласен за победник пред две години. Но, тој идеолошки план сега ќе остане дел од историјата.

При склучувањето на договорот во мај оваа 2023 година, архитектот Беким Рамку објасни дека во првата фаза ќе ја проценат статиката на објектот, како и вредностите на објектот.

Дека општината ќе има нов пристап, ова беше најавено уште во март 2023 година кога градоначалникот на Приштина, Запарим Рама, имаше средба со јапонскиот архитект Кенго Кума. На 12 март Рама го извести Кумас дека сегашната зграда нема да се користи за концертна сала.

„Идејата е да се промени пристапот. Наместо да ја користиме постојната зграда како концертна сала, да видиме дали можеме да и додадеме концертна сала, за да ја користиме како градска галерија и мултифункционална сала“, рече Рама. Е Кума мирно потврди дека тоа може да се направи само со „да“. Рама имаше неколку причини за својата иницијатива. Тој рече дека со ова нема да имаат потреба да ја рушат сегашната зграда.

Историјата на оваа зграда од 70-тите е стара. Трансформацијата во музеј на современа уметност или концертна сала влезе во втората деценија.

Жирито составено од Мохсен Мостафави, Андрија Русан и Хан Тумертекин, угледни професори по архитектура од Харвард, Загреб и Истанбул заедно со двајца претставници на Асоцијацијата на архитекти на Косово, еден од Косовскиот институт за заштита на спомениците, како и друг од општина Приштина, одлучија проектот на студиото Кумас во партнерство со косовскиот архитект Беким Рамку и тимот инженери од Истанбул и Њујорк, Ахмед Топбас и Аким Мухендислик да биде прворангиран. Овој проект во април 2021 година имаше освоено 82.42 поени, со што беше награден со 50 илјади евра.„Еден покрив - Гермија за концертна сала“ создава две концертни сали во внатрешноста на зградата, додека надворешната фасада на споменикот е зачувана.

Жирито одлучи дека на второ место со 74.84 поени е проектот на операторите „Шкелќим Османи БИ – Визион проект, МА Студио & Партнерс“, кој го имаше бројот 1897. Финансиската награда изнесуваше 30 илјади евра. Третиот е проектот со операторите „Arbër Sadiki BI, G+A Architects“ со број 6.969. Имаше добиено 70.12 поени, а финансиската награда – 20 илјади евра. Освен Садики, коавтор е и Гезим Пачаризи.

Проектот на дуото Садики и Пачаризи го предвидува она што го побарал градоначалникот Запарим Рама: сегашната зграда ќе биде галерија и ќе се догради концертна сала.

Избраниот проект се проценува дека ќе чини околу 10.6 милиони евра за реализација. Со бараните измени се уште нема прелиминарна пресметка.

Општина Приштина од септември 2018 година ја споменуваше поранешната зграда на „Гермија“ како место каде што може да се изгради концертната сала. Во октомври истата година, по голема расправа меѓу архитектонската и музичката заедница, Министерството за култура го вклучи објектот во Списокот на културно наследство под привремена заштита. Во тој случај, ситуацијата се промени.

Тогаш Владата преку одлуката за експропријација на поранешниот објект „Гермија“ одлучи да го зачува надворешниот изглед на споменикот и да го претвори во концертна сала.