KOHA.net

KULTURA

Петрит Халилај и големиот сон со „Руник“ во Мексико

алтернативен текст

„Тоа беше малку шега, делумно утопистичка. Тој рече: „Ох, можеби можам да направам нешто околу тоа. Аеромексико многу го поддржува музејот Тамај. Доаѓам од источна Европа, а на Балканот логичките работи се невозможни, но големите соништа можат да се остварат“, вели Петрит Халилај кога зборува за својата работа во авионот на авиокомпанијата „Аеромексико“, кој лета за време на изложбата на неговите. „Руник“ се уште е отворен во Мексико Сити

Мексико Сити, 27 февруари (ARTNews) – Ако сте доволно среќни да патувате со авиокомпанијата Aeroméxico, може да се најдете во авион кој носи свое уметничко дело. На сликата, која се појавува на страната на авионот, се гледа кокошка која се чини дека лета додека авионот полетува, додека „Од Рунику со љубов“ е на албански напишан текстот на телото на авионот.

Уметникот зад ова дело е Петрит Халилај, младиот косовски уметник кој останува сензација, со неговите големи инсталации кои се појавуваат во биеналињата и музеите низ Европа. Халилај никогаш не ги следел правилата поставени од институциите - тој еднаш користел средства од Берлинското биенале за да изгради нова куќа за своето семејство - така што има смисла дека неговата прва изложба во Латинска Америка постои не само во ѕидовите на музејот , но и во форма на авион кој патува низ светот.

Сликата
Слика од изложбата на Петри Халилај, „Руника“, 2023-2024 година, во музејот Тамајо, Мексико Сити. Фото: Херардо Ланда Ројано

Сега, можете да го возите тој авион на Аеромексико до Мексико Сити, каде во музејот Тамајо, Халилај прави нешто со анализа на кариерата. Изложбата вклучува низа уметнички дела кои сведочат за неговите различни стилови: џиновски скулптури со цвеќиња, аватари налик на птици и пилешки стапала поголеми од животот. Сите се сместени во култниот атриум на музејот Тамајо, кој, како и уметноста на Халилај, ја повлекува поделбата помеѓу природните и индустриските нејаснотии.

Целата уметност што ја произведува Халилај има фантастична енергија, како да не може да се наоѓа во нашиот универзум. Но, кога Халилај зборуваше оваа недела од неговиот стан во Берлин преку Зум, стана јасно дека неговата уметност е едноставно одраз на неговиот свет. Неговите ѕидови беа покриени со зелени растенија, а тој зборуваше за радоста да се чуваат 12 канаринци во затворен простор за време на карантинот.

„Навистина верувам во истражувањето на идејата за тоа што е животот и што може да биде работата“, рече тој со насмевка. „Знаете, некои од моите проекти ми го подобрија животот.

За да дознае повеќе за изложбата во музејот Тамајо, „ARTnews“ разговараше со Халилај, кој исто така ќе подготви дело на катот за Метрополитен музејот на уметност во Њујорк.

Сликата
Слика од изложбата на Петри Халилај, „Руника“, 2023-2024 година, во музејот Тамајо, Мексико Сити. Фото: Херардо Ланда Ројано

ARTnews: Архитектурата на музејот Тамајо, кој се наоѓа во мексиканскиот парк Чапултепек, има богата историја. Колку овој факт го земавте предвид при реализацијата на оваа изложба?

Алелуја: Навистина ми требаше да го знам просторот. Требаше да ја знам намерата на [уметникот Руфино Тамајо, основачот на музејот], како музејот има свој идентитет, како Мексико се поврзува со меѓународните гласови. Познавањето на просторот, животните, кучињата во паркот, птиците – беше многу важно. Постои неспоредлив однос помеѓу внатрешниот и надворешниот простор, помеѓу природата и вештачките дела кои прогонуваат. Бев многу возбуден кога директорот на музејот [Магали Ариола] ми кажа дека некој става цвеќе секоја недела во дворот. Таа не видела кој ги става овие цвеќиња бидејќи тоа се случува за време на викендот. Си мислев: Леле! И јас не сакав да знам. Можеби тоа е некој од чуварите или некој од луѓето кои работат во магацините на музејот.

ARTnews: Често размислувавте за идејата за тоа што го прави домот, и навистина изложбата во Тамајо вклучува дури и скулптура која има за цел да ја повтори структурата на домот на вашето семејство во Косово.

Алелуја: Хозе [Еспарза Чонг Куј, куратор на изложбата] и јас почнавме да зборуваме за разликата помеѓу куќа како објект и куќа како ентитет. Овде доаѓа до израз мојата тешкотија да влезам во Мексико. Не можев да аплицирам за виза бидејќи Мексико нема дипломатски односи со Косово. Долги години не можам да одам во Мексико – само кога добив италијански пасош преку Алваро (Урбано, со кој е оженет уметникот Халилај). Кога конечно го добив пасошот, решивме на меден месец во Мексико. Магали ни направи обиколка на просторот и не покани да ја направиме изложбата. Веќе ги замислував кокошките и секој детал од дисплејот. Ме праша: „Дали уживаш во просторот?“ А јас одговорив: „Го сакам“. Мојот прв чекор беше да ставам кокошки и други животни околу музејот и да ја започнам градината. Но, поради собирањето, тоа не беше можно.

ARTnews: Изложбата е насловена „Руник“, по неолитска населба во Косово, која неколкупати ја третиравте во вашата уметност. Мексиканската јавност, можеби, нема никаква врска со руничката приказна. Дали ова ви пречи?

Алелуја: Насловот на изложбата се однесува на прецизно место во времето и географскиот простор, што е подалеку колку што може да стане една имагинарна земја. Дваесет и девет проценти од посетителите никогаш не слушнале за него. Исто така, Мексико, како и многу други земји во светот, не го признава Косово. Знаев дека Албанците од Косово нема да дојдат на изложбата, бидејќи не можат да влезат.

Сликата
Слика од изложбата на Петри Халилај, „Руника“, 2023-2024 година, во музејот Тамајо, Мексико Сити. Фото: Херардо Ланда Ројано

ARTnews: Како се реализираше пуштањето во употреба на „Аеромексико“?

Алелуја: Од почетокот сакав да направам нешто што не е во музеј. Бев среќен што имав можност да ги интегрирам мексиканските риби на Пјер Хјуј [дел од постојаното дело во музејот] – обично, другите уметници го затвораа тоа парче за време на нивните изложби. Но, разговарав со Хозе и реков: „Не ми се верува дека никој не може да дојде од Косово да ја види мојата изложба. „Можеби треба еднаш да испратите лет на Аеромексико за Косово, па да го вратите назад. Тоа беше малку шега, делумно утописки. Тој рече: „Ох, можеби можам да направам нешто околу тоа. „Аеромексико“ многу го поддржува музејот Тамајо“. Доаѓам од источна Европа, а на Балканот логичните работи се невозможни, но големите соништа можат да се остварат. Така, ја разбрав таа логика. Разговорот стана средба. Таа средба стана уште еден разговор, а луѓето од Аеромексико ја прифатија како идеја.

Ја користев истата техника како некои цртежи што ги правев како дете во бегалски камп. Кокошките ги паметам како пријатели. Сакав да знам што значи кога луѓето во авион можат да летаат со уметничко дело, но сакав да поставам прашања и за имиграцијата и кој може да лета и кој може да ги премине границите. Ми се допаѓа идејата дека нејзините крилја исчезнуваат во крилото на авионот и дека пишувањето е на албански јазик.

ARTnews: Јасно е дека птиците се претставуваат како симболи за вас, како што имаат повеќе од една деценија во вашата уметност. Дали чувствувате дека нивното значење се променило за вас со текот на годините?

Алелуја: Многу се сменија. Сакав да си поиграм со оваа идеја за домот како место за заштита, но и како место за имагинација. Сите мои чувства за птиците се обединети во оваа изложба.

ARTnews: За отворањето во ноември носевте костим за птици, нешто што сте го направиле неколку пати досега. Каква беше реакцијата на тоа?

Алелуја: Тој костум ми е навистина важен со се што се случува. Поудобно се чувствувам како птица отколку како човек. Мора да научиме како да ги реконструираме јавниот простор и геополитичките односи. Тоа е трогателна работа и птицата навистина ме спаси од таа идеја и размислувања за тоа.

Преземено од „ARTnews“. Превод: Енис Битиќи. Насловот му припаѓа на Уредникот