KOHA.net

KULTURA

„Денови на меморија“ потсетува на идејата за статуа на Енвер Хоџа во Тирана

Меѓународната конференција „Меморија на иднината, зачувување на историјата без сведоци“, во рамките на активностите „Денови на меморијата“, ја истакна потребата од документирање на минатото, отворање архиви за да не се повторат темните поглавја од историјата. Промовирајќи го охрабрувањето што треба да го даде политиката за соочување со минатото, амбасадорот на Германија во Албанија, Карл Бергнер, изјави дека пораката дадена преку активностите посветени на комунистичкото минато е „Никогаш повеќе“. Но, во ваков настан, отповикан е и обидот пред една деценија да се подигне статуа на Енвер Хоџа.

Амбасадорот Бергнер рече дека злосторствата на комунистичкиот режим во Албанија не треба да се повторат.

„Затоа мораме да паметиме, да знаеме што се случило. Тоа се прави со архивско истражување, со документирање на она што се случило, но само да се знае не е доволно. Треба да разбереме како настанал угнетувачкиот систем, треба да разбереме какви индивидуални одлуки дозволил да се случат. Исто така, мора да ги препознаеме и цениме страдањата на жртвите и да развиеме емпатија. Храброста на оние што се спротивставија плати висока цена, а за тоа ни треба благодарност“, изјави Бергнер, пренесуваат во вторникот медиумите во Албанија.

Јонила Годоле, извршен директор на Институтот за демократија, медиуми и култура, рече дека има одредени предизвици во документирањето на комунистичкиот период. „Она што се случи мора да биде јавно објавено. Бројките не се точни за исчезнати лица, жртви, депортирани. Утре можеби ќе имаме историја без сведоци, без места на сеќавање, затоа што се уништуваат местата на сеќавањето. И може да има поинаков наратив од она што се случи“, рече Годоле.

Но, во минатото имаше некои согледувања за администрацијата, особено локалната.

Томас Шрапел, поранешен директор на фондацијата „Конрад Аденаур“, беше тој што потсети на прашањето за статуата на диктаторот Енвер Хоџа. Според него, во годините 2013-2014 разговарал со претставници на високи политички нивоа и прикажал прилично апсурдна сцена.

„Тогаш рекоа дека сакаат да подигнат статуа на Енвер Хоџа во Тирана. Ќе напишеа текст дека тоа се прави од прагматични причини, бидејќи ако имаме статуа на Енвер Хоџа, ќе дојдат многу туристи во Тирана, можеби ќе дојдат Кинезите и ќе донесат пари“, се присети тој.

На конференцијата беа презентирани некои искуства од земјите од Истокот во однос на соочувањето со минатото.

Ден претходно, Леке Таси, виолончелист и сликар, кој заврши интерниран во Лушња, изјави дека го смета за вознемирувачки недостатокот на внимание и објавувањето на сведоштвата за минатото.

„Неоправдано и неправедно занемарување, можеби и намерно. Документираното историско искуство покажува дека војната никогаш не престанала“, рече Таси (95).

Со присуство на германскиот амбасадор, амбасадорот на Швајцарија, амбасадорот на Австрија и поранешни политички прогонети, „Денови на меморијата“ продолжија со проекција на документарен филм за Сталин, додека до 26 февруари ќе има промоции, филмови, дебати и претстави. внимание настани и ликови од тажната историја на Албанија.