ФИФА Евро 2024 KOHA.net

KULTURA

„Полска“ се случува во УНЕСКО

Вековниот полски танц доби место на листата на нематеријално културно наследство на УНЕСКО. Прекрасната Полонеза беше изведена на аристократски балови и кантри фестивали и инспирираше композитори како Фредерик Шопен.

Елегантен, грациозен и натопен во историјата.

Ова е „Полонеза“, традиционален полски танц кој датира од 18 век.

Нејзината музика се здоби со меѓународно признание преку работата на полскиот композитор Фредерик Шопен.

И сега величествениот танц исто така ја запечати својата важност - во декември беше додаден на списокот на нематеријално културно наследство на УНЕСКО.

„Кога се подготвуваше предлогот, оваа иницијатива имаше голема поддршка на социјалните мрежи. Илјадници луѓе на Фејсбук и другите социјални медиуми го поддржаа влезот на УНЕСКО, вели Јоана Цича-Кучинска од полското Министерство за култура и национално наследство.

Групата што настапува денеска е од Варшавскиот универзитетски танцов театар „Варшавијанка“, со музика компонирана од Витолд Јаросински и кореографија на Јан Лосакиевич.

Танчерите имаат јасни идеи за тоа што и дава посебен карактер на полонезата.

„Најважно во полонезата е целата група да може заедно да ја танцува кореографијата, а меѓу личните карактеристики најважно е достоинството на мажите и етеричноста на жената“, вели танчерот Марчин Працки.

Некои ја припишуваат долговечноста на танцот на политичката улога што ја имаше низ годините.

Овој танц со бавно темпо еволуираше од популарната форма наречена „танц за одење“.

Од 18 век, под француското име „Полонеза“ - или полски - нашироко се играше меѓу европското благородништво.

Полонез ги инспирираше познатите композитори од тоа време, како што се: Јохан Себастијан Бах, Георг Филип Телеман или Волфганг Амадеус Моцарт и подоцна Шопен и Пјотр Чајковски.

Сè уште ја отвора сезоната на карневалот на Државниот оперски бал во Виена.