KOHA.net

KULTURA

Уметноста на Петри Халилај лета за слобода на небото на два континента

„Боинг 737“ на „AeroMéxico“ од Мексико веќе е облечен со делото на Петри Халилај и лета на небото на два континента. „Нга Рунику ме дашни“, е пораката што ја остави светски познатиот уметник. „Тоа е дело кое надвор од културните, политичките и граничните тешкотии лета во сите овие слободни земји и ги обработува темите со кои се занимавам во личната изложба во Музејот“, изјави тој за KOHĕN, осврнувајќи се на „Руника“ отворена изложба во Мексико Сити. Музејот Метрополитен во Њујорк е следната дестинација за делата на Халилај

Кокошките на Петри Халилај од Рунику одамна се на пат кон светот. Тие исто така поминаа преку океанот. Тие открија приказни и пренесоа пораки. Но, сега, еден од нив нема да престане да лета на американското небо.

Станува збор за кокошка чија илустрација носи Боинг 737 на AeroMéxico, мексиканската авиокомпанија. Со себе ја носи пораката: „Ме сакаш од Рунику!“ Ако малку се распадне врската на Халилај со илустрациите како онаа во авионот, веднаш на виделина излегуваат едно село Скендерај, неговото палење во 1999 година, војната во Косово, па дури и соништата за слобода на тинејџер кој бил бегалец. Приказната уште повеќе се одвива во просторот што музејот за современа уметност „Тамајо“ во Мексико Сити го резервира за Халилај за неговата лична изложба „Рунику“, отворена минатата недела.

Институцијата - една од најважните во современата уметност во Латинска Америка - под кураторство на Хозе Еспарза Чонг Куј, до април наредната година отвори гнездо за птиците на Халилај заедно со неговите други дела. Просторот е претворен во изложбен салон каде посетителите стануваат дел од патувањето кое потекнува од најмладата земја во Европа.

За Музејот, делата елаборираат предизвикувачки поими за националност, место и припадност. „Руник“ - која е и прва лична изложба на Халилај во Латинска Америка, допира различни теми.

Сликата
Ако малку се распадне врската на Петри Халилај со илустрациите како онаа во авионот, веднаш на виделина излегуваат село Скендерај, неговото палење во 1999 година, војната во Косово, па дури и соништата за слобода на тинејџер кој бил бегалец. (Фото: Дејвид Круз Пуебла и Хозе Енрике Гонзалес)

Активен глас на Косово во светот

„За Халилај уметноста не била само средство преку кое патувал и дознал за светот, туку и медиум преку кој можел да ги изрази и истражува комплицираните емоции за историјата на својата татковина“, е описот што Музејот го дал на дела на косовскиот уметник. Според оваа институција, со текот на годините работата на Халилај се претворила во силна политичка агенција во новата држава Косово, „каде што стана активен портпарол на културата“.

„Додека сега живее во Берлин, уметникот има силни корени во Косово и блиски врски со Италија. Како и неговите замислени суштества, така и Халилај научил да прави дом каде и да почувствува поврзаност“, е описот што Музејот го дава на профилот на Халилај.

Тинејџерскиот бегалец од 1999 година, пред 10-ина години, кога беше доста познато име во современата уметност, имаше милост кон Мексико.

„Моето барање беше одбиено од Амбасадата на Мексико со образложение дека Косово не е признаено како држава“, признал тој за TIME. Сега Халилај - неоспорно име во светот на современата уметност - не отиде само во Мексико. Тој има објавено дела не само за оние кои го учат музејот „Тамајо“ основан овде пред 42 години. „Ме сакаш од Рунику! ќе има публика на аеродромите на двата континента. Исто како што со него ќе лета името на авторот и Музејот. Халилај со голема возбуда покажа дека можноста што му е дадена да го трансформира авионот е нешто неверојатно.

Делото што доаѓа од скицата како бегалец во 1999 г

„Делото што лета е кокошка чии крилја се спојуваат со авионот и тоа е дело кое надвор од културните, политичките тешкотии и граници лета на сите овие слободни места и ги обработува темите со кои се занимавам на личната изложба во Музејот“. покажа тој. Тој рече дека ова дело доаѓа од цртеж на мал лист хартија и е поврзано со птиците и цртежите на местата што сонувал да ги види кога бил во бегалскиот камп во Албанија во 1999 година. Како и сега, па и тогаш како 13-годишник бил однесен со живина. Тоа би го привлекло вниманието на Би-Би-Си и делата би биле причина генералниот секретар на Обединетите нации, Кофи Анан, да застане покрај шаторот на неговото семејство. Делата на Халилај, во тоа време во картонски кутии со пакети со помош, беа детско достигнување во светот на уметноста и истовремено прикажуваа сцени од изгорените куќи во неговото село.

Сликата
„Руник“, е насловена изложбата на Петри Халилај отворена во музејот за современа уметност „Тамајо“ во Мексико Сити (Фото: Дејвид Круз Пуебла)

Пролет во Метрополитен музејот во Њујорк

Птиците од тоа време веќе го зазедоа светот. Од Мексико во април следната година, кога ќе се затвори изложбата, некои од нив ќе застанат во престижната институција Метрополитен музеј во Њујорк. Халилај ќе ја трансформира терасата на покривот на Музејот основан во 1870 година. МЕТ откри дека Халилај е нарачан да создаде специфична инсталација за градината на покривната тераса. Според Музејот се работи за голема скулпторска инсталација.

„Делото на Халилај е длабоко поврзано со поновата историја на неговата родна земја - Косово - и со последиците од културните и политичките тензии во регионот. По периодот на формирање во Италија, каде што студирал уметност на 'Accademia di Brera' во Милано, тој се преселил во Берлин во 2008 година, каде што сè уште живее и работи. Неговите проекти вклучуваат различни медиуми, како скулптура, цртеж, поезија и перформанс“, се вели во соопштението на МЕТ. Халилај ова го опиша како голема вест, за која не може детално да зборува.

„Во април следната година ќе ја имам мојата прва презентација во Метрополитен музејот во Њујорк, кој ќе биде на терасата на покривот на музејот. Ова е многу важно бидејќи ја знаеме важноста на оваа институција и овој град за нас“, рече тој.

Сите овие проекти се нешто очекувано за Халилај. Во март годинава, Академијата за уметност во Берлин, која е референтна точка во однос на уметничките институти во Европа со 327-годишна традиција, му ја додели наградата за визуелна уметност на Халилај. Врз основа на неговата креативност, жирито оцени дека оваа година тој треба да биде лауреат на оваа престижна награда како уметник кој постојано го истражува личното и колективното минато, поставувајќи политички засновани прашања кои ја истражуваат врската помеѓу реалноста и имагинарното.

А во август уште една академија му оддаде почит на уметникот роден 1986 година во Руник на Скендерај. Академијата за светска уметност во Келн, Германија го избра Халилај за нејзин член.

Според Академијата, чии членови вклучуваат светски личности од уметноста и културата, проектите на Халилај се вкоренети во неговата биографија и опфаќаат различни медиуми, допирајќи ги скулптурата, цртежот, текстот и изведбата. „Често инкорпорирајќи материјали од Косово и појавувајќи се како амбициозни просторни инсталации, неговите дела ги трансформираат личните односи, места и луѓе во скулптурни форми“, пишува во презентацијата на Академијата за Халилај. Неговите скулптури секогаш имаат корени во неговата татковина.

Делата на овој уметник, кој го претставуваше Косово во неговото деби на меѓународното биенале во Венеција во 2013 година, секогаш се поврзани со родното место. Искуствата на војната и потребата за друга реалност - онаа на слободата - го носат светот на другата страна.