KOHA.net

KULTURA

Виолончело соло и Филхармонија на ниво ринг низ вековите

Косовската филхармонија постави дела од светската литература интерпретирани за првпат за локалната јавност. Прошетката низ вековите од романтичниот период го донесе виртуозниот виолончелист Русинот Константин Манаев и новиот дух на композицијата. Премиерно беше изведен и „Обидот“ на Ерсан Јонузи, со кој се докажа креативноста на новата генерација, а Филхармонијата во целина беше ценета што ја подигна на друго ниво. „Реприза“ се условите на салата

Косовската филхармонија ги штимаше звуците за романтични и модерни дела. Секој концерт на институцијата е премиера за јавноста, уште едно поглавје со познатите имиња на класичната музика, но не и просторот каде што настапуваат.

Следното музичко патување во Ателјето на Палатата на млади и спорт во главниот град, сепак, не влијае на квалитетот на изведбата и на професионалноста на Оркестарот. Секој пат е иста слика со обоените светла и импровизираната сцена на целосно празен простор. Долгиот ред на наредени столчиња го оддалечува контактот на инструменталистите со публиката во последните редови. Глетката е невозможна, но звуците одекнуваат. Првично најавената локација беше Црвената сала, но тамошната акустика, според организаторите, воопшто не е соодветна.

Во неделата вечер концертот започна со делото „Обид“ на младиот композитор Ерсан Јонузи. Нејзиниот вокал беше пуштен за прв пат пред јавноста. Делото напишано за гудачки оркестар се карактеризира со постојани ритми, светли звуци и поврзаност на партитурите со многу ниски звуци. Почнуваат од многу ниска точка. Изведбата често се прекинува, а многу лесната мелодија на виолината ја одржува работата поврзана меѓу нејзините делови.

Косовската филхармонија го изведе делото кое заедно со она на Хајрула Сила беше добитник на наградата за камерна музика во рамките на традиционалните награди на Министерството за култура во областа на музиката во јуни 2021 година.

За композиторот на новата генерација, Ерсан Јанузи, интерпретацијата на делото од Косовската филхармонија е привилегија.

„Делото е компонирано во 2021 година, беше прогласен за добитник на годишната награда од Министерството за култура, така што за мене е чест и задоволство што премиерата ќе ја додели Косовската филхармонија. Како композитор од Митровица, делото го компонирав со цел да ги развијам заложбите на Архиоркестарот“, изјави Јанузи, кој рече дека делото се приклонува кон постмодерноста.

Неговата работа е контраст со остатокот од програмата. „Концертот за виолончело“ бр.1 во Е-дур, оп.107“ на рускиот композитор Дмитриј Шостакович со остри контрасти донесе друг дух на сцената. Виолончелистот Константин Манаев, со руско потекло, свирењето го направи многу виртуозно, кое доминира во четирите темпо на делото.

„Алегрето“ започнува со интерпретација на дел од духовните. Доминираат честите и многу ритмички звуци на виолончелото, додека свирењето на придружниот оркестар во позадина е многу минимално. Придружуван од звуци на труба и флејта. Улогата на лакови е главно игра со прст.

Додека во позадина се случуваат различни настани, виолончелото одржува постојан ритам што и покрај случувањата, неговата позиција е сепак главна во „Модерато“.

Во „Каденца (Атака)“ на настапот на рускиот виолончелист му претходи серија звуци на виолини, виолончело и контрабаси со прсти. Во почетокот звукот станува еден во игра со остатокот од оркестарот со мек, но многу доминантен звук, со изразени вибрации. Оркестарот има тенденција да го детонира звукот на главното виолончело давајќи му други делови.

Во „Allegro con moto“ виолончелото постепено ја зголемува тензијата со брзи звуци. Едно од тупаните им отвара место на оние од ксилофонските лак. Меѓу случувањата, прилично добар дел е посветен на соло настапот на Манаев.

Аплаузот на публиката неколку пати го враќаше на сцената, каде во знак на благодарност изведе дел од Бах.

Виолончелистот Манаев, кој живее и работи во Германија, го оцени концертот во главниот град како еден од најдобрите што ги има изведено.

„За мене беше големо задоволство што играм овде, ова е мое прво гостување во Косово. Се чувствував како дома бидејќи имам многу пријатели во Оркестарот, тие се многу професионални. Се чувствував многу добро што изведував камерна музика со нив. Атмосферата беше одлична. Знам дека ја немате концертната сала што ќе станете, но веќе ја имате прекрасната публика, Оркестарот и фантастичните музичари“, рече Манаев.

„Овој концерт беше еден од најдобрите на кои сум настапил“, рече меѓународно познатиот виолончелист, кој настапувал на места како Њујорк, Лос Анџелес, Москва, Париз, Берлин, Цирих, Виена, Милано и Токио.

Сликата
„Концертот за виолончело“ на Дмитриј Шостакович со остри контрасти донесе друг дух на сцената. Виолончелистот Константин Манаев со руско потекло го направи свирењето многу виртуозно, кое доминира во четирите темпо на делото (Фото: Енес Сахити)

Манаев, кој е роден и студирал во Москва, има освоено над 15 награди на меѓународни натпревари за виолончело, вклучувајќи ги Вилкомирски, Адам и Европската аудиција за млади концертни уметници во Лајпциг.

Ритмите на романтичната ера се донесени преку „Симфонија бр.1 во е-мол, оп.39“ на Финецот Жан Сибелиус. Многу сериозната работа кулминира кога сите инструменти ќе се спојат и честопати ситуациите се обратни.

Во „Andante, ma non troppo – Allegro energico“ некои звуци на харфата даваат слој на хармонија што се прекинува со лакови и ветрови. Отпрвин се држи до ритамот, но потоа звуците се непредвидливи.

Во „Анданте“ (ма нон тропо ленто) меланхоличните ритми се гаснат од динамиката на жиците. Овој пат го карактеризира главно многу динамично свирење, интерактивност меѓу инструментите и кулминација на игра. Многу е темпераментно кога атмосферата нагло се менува.

„Шерцо: Алегро“ е како оплакување кое некогаш е посветло, а некогаш поизразено. Исклучително длабоко и чувствително.

„Финале (Quasi una fantasia): Andante...“ има врвен почеток што флејтите имаат за цел да го нормализираат. Последниве одвреме-навреме се гаснат, но не ретко им се дава простор за изразување. Звукот продолжува и инструментите се одвојуваат додека не остане само кларинетот, како серија што избледува. Оттаму стрелците започнуваат преродба. Тие доаѓаат како ехо кога ги повторуваат други инструменти кои одат на други ефекти и како да го обработуваат звукот.

Концертната програма ја избра диригентот Грегори Шарет. American Charette е диригент и програмски куратор посветен на изведување и промовирање на нова музика. Тој е главен диригент на „Orkestr de Ereprijs“ во Холандија и главен гостин-диригент на Косовската филхармонија. Тој е и предавач и диригент на Академскиот ансамбл на Кралскиот конзерваториум во Хаг.

Директорот на Косовската филхармонија ја оцени програмата како посебна литература за класична музика. За Оркестарот рече дека покажал извонредно професионално ниво.

„Беше голема концентрација на енергија да се реализираат овие две дела кои се сметаат за многу посебна литература во уметничката музика. Беше огромен предизвик за нашиот оркестар да ги постави тие на сцена. Забележано е и ценењето на јавноста и критиката овде, нивните реакции дека Косовската филхармонија вечерва навистина покажа поинакво ниво. Програмата беше многу напорна и убеден сум дека сите инструменталисти го дадоа својот максимум“, рече Јашари, додека програмата ја смета за преобемна материјално и со многу технички барања за интерпретација од технички аспект.

Потребно беше сцената во Ателје да се прилагоди на тој дел каде што ќе биде подобра акустиката, но и за сместување на јавноста. Според директорот Јашари немањето концертна сала е проблем кој постојано го мачи.

„Ако го погледнете Ателјето, овде постојано се обидуваме да експериментираме со позиционирањето. Отидовме малку настрана и анализиравме како тоа би можело да звучи во простор што не е дизајниран за концерти. Се обидовме и со Црвената сала, тоа е проблемот со големата сувост, недостига акустика, тоа ехо, што би му помогнало на оркестарот, но и на искуството на публиката“, рече директорот на Косовската филхармонија.

По две недели, Косовската филхармонија го носи следното поглавје на Сибелиус - „Втора симфонија“. Со овој концерт ќе диригира и Американецот Грегори Шарет.