ФИФА Евро 2024 KOHA.net

KULTURA

Албанката Џублета во УНЕСКО како дел од „Списокот на итна заштита“

На 17. седница на Меѓувладиниот комитет за заштита на нематеријалното културно наследство, едногласно беше одлучено Џублета и неговото светилиште да бидат прогласени за дел од Листата на нематеријално културно наследство под заштита на УНЕСКО. „Ксублета, вештини, занаетчиство и форми на употреба, Албанија“ е насловот со кој Џублета си го зазеде своето место на „Списокот на итна заштита 2022 година“. Веста ја соопшти министерката за култура на Албанија, Елва Маргарити. Ова достигнување на Албанија беше високо ценето од оние кои се занимаваат со културното наследство.

Џублет е полн со знаци кои го симболизираат животот. Оваа традиционална албанска тоалета од вторникот заживеа и како дел од светското наследство. Таа влезе во УНЕСКО како нематеријално или духовно наследство во име на Албанија.

На 17. седница на Меѓувладиниот комитет за заштита на нематеријалното културно наследство, едногласно беше одлучено Џублета и неговото светилиште да бидат прогласени за дел од Листата на нематеријално културно наследство под заштита на УНЕСКО. „Ксублета, вештини, занаетчиство и форми на употреба, Албанија“ е насловот со кој Џублета си го зазеде своето место на „Списокот на итна заштита 2022 година“.

Веста ја соопшти министерката за култура на Албанија, Елва Маргарити. Ова достигнување на Албанија беше високо ценето од оние кои се занимаваат со културното наследство.

„Богатство кое во налетот на времето беше во опасност да се изгуби од ден на ден, но не смееме да дозволиме веселбата да остане едноставно остаток од минатото. Со вклучувањето на оваа листа ќе ја има сета поддршка, не само од нашите институции, туку сега и од меѓународните кои јубилејот ќе го третираат како богатство на целото човештво“, рече министерот Маргарити преку видео од просториите на седницата. што се одржува во Рабат, Мароко.

Според неа, биле потребни долги години работа за да се дојде до денес.

„За нас Албанците јублетата не е само носија, облека, туку начин на живот, облека што ги придружува жените од планините од раѓање до смрт, која ги придружува во секоја радост и тага“, рече Маргарити. Според неа, оваа прекрасна облека стара 4 години полна со симболи на животот веќе ги преминала албанските граници.

Според веб-страницата на УНЕСКО, џублетата е рачно изработена облека што ја носат планинските жени и девојки во Северна Албанија, која се карактеризира со својата брановидна форма.

„Главно црно со шарени везени мотиви, процесот на изработка вклучува подготовка на шајакот, сечење, шиење и везење симболични фигури. Јублетата некогаш се користела во секојдневниот живот уште од пубертетот, што укажува на социјалниот и економскиот статус на оној што го носи“, стои во појаснувањето на УНЕСКО. Таму се знае дека неговата употреба и работа се намалува во последните децении од општествено-политички и економски причини. Се појаснува дека облеката го зачувала своето општествено и духовно значење и се уште се смета за составен дел на планинскиот идентитет.

Преку видео објавено од УНЕСКО (Организација за образование, наука и култура на Обединетите нации), се објаснува дека Големите висорамнини имаат традиција на радост. Исто така, се појаснува дека се состои од над 30 елементи и е поделена на јубилеи на моминство, брак, јубилеи пред зло и тој на злото.

Антропологот Арсим Каноли, професор на Филозофскиот факултет на Универзитетот во Приштина, рече дека се согласува со неговата колешка, професорката Афердита Онузи, која вели дека „џублетата била облека распослана низ целиот Медитеран, но само албанските планини дале нивната доверба на јублетата и пренесена од антиката до денес. Сега светот го призна овој долг завет на Албанците со јубилејот: тој стана дел од списокот на културното и духовното наследство на човештвото“.

рече дека, сепак, јублетата е во опасност. „Колку што знам, влезе на листата на духовно културно наследство на УНЕСКО поради опасноста да исчезне како практика, бидејќи има многу малку поединци кои знаат да го направат џублетот од шилето на начинот на кој тоа се правеше до сега. сега. Затоа, очекуваме да видиме како ќе продолжи новиот завет во нови форми на документација, зачувување и промоција“, рече Каноли.

Според него, такви преживувања или преживувања, кои потекнуваат од антиката, Албанците имаат многу, меѓу кои плисите, облеката на жените од Хас, епските песни, ужасот на мажите, спиењето, стихот од 13 март и мноштво други практики насекаде каде што живеат Албанци.

„Некои се во голема опасност од исчезнување, некои се одржуваат во живот од сите нас и може утре да влезат во УНЕСКО како репрезентативни симболи на духовното културно наследство. Но, самиот албански јазик е еден од преживеаните, кој е културно и духовно наследство на човештвото, заштитено или не од УНЕСКО“, рече тој.

Етнологот на Етнолошкиот музеј на Косово, Беким Џемили, рече дека станува збор за многу стара облека која се уште се користи во Големите висорамнини, во која спаѓаат и дел од Албанија и
Црна Гора.

„Раскажува за антиката на албанската народна облека, вклучувајќи ја и материјалната, духовната и уметничката култура. Тоа е многу важен дел од културното наследство и етнокултурата на земјата. Тој е посебен, изработен од волна и го означува статусот на личноста врз основа на бои како бела, црвена, црна“, рече тој.

Според него, освен промоцијата на албанското духовно наследство, приемот во УНЕСКО нуди и други поволности.

„Тоа помага и да се продолжи животниот век на облеката, бидејќи е во последната фаза на преживување“, рече тој.

Но, покрај вестите како оваа во вторникот, Албанија доцнеше да го унапреди прифаќањето на лаутата во УНЕСКО. Во 2018 година, УНЕСКО објави дека пеењето со лаута е регистрирано како светско наследство.

Регистрацијата е направена по барање на Србија. Гусле е името на словенските јазици на музичкиот инструмент познат кај Албанците како лаута.

Пред неколку години имаше напор меѓу Албанија и Косово овој музички инструмент да се регистрира во УНЕСКО како богатство на културното наследство. Во 2015 година Косово не успеа да стане дел од оваа Организација на Обединетите нации, поради недостиг од три гласа.