KOHA.net

KULTURA

„ФемАрт“ во одложеното издание прашува за моќта на жената

Осмото издание на „ФемАрт“, кој е прв и единствен феминистички фестивал во Косово, во текот на месец октомври годинава ќе се обиде да го дешифрира своето мото: „Што ако жените имаат поголема моќ?!“.

Фестивалот беше планирано да се одржи од 15 до 20 мај, но поради пандемијата Ковид-19, Центарот за уметност и заедница - Артполис ги објави новите датуми. Шест дена од 15 до 20 октомври уметници и активисти од земјата и од целиот свет со своите уметнички дела ќе се обидат да дадат нова перспектива за тоа како гледаат што би се случило кога жените би имале поголема моќ.

Според организаторите, зајакнувањето на маргинализираните категории преку културни активности, дискусии и директна интеракција со уметници и активисти е најдобрата форма за пренесување пораки, но и за изнаоѓање соодветни одговори.

Директорката на фестивалот, Зана Хоџа, рече дека годинашното издание е погодено од пандемијата, поради фактот што голем дел од уметниците и активистите кои учествуваат доаѓаат од Европа и другите континенти во светот, но и поради тоа што имаат посетители. , обожаватели и следбеници кои доаѓаат дури и од земјите во регионот да ја следат разновидна програма, пренесува КОХА.

Тој рече дека тука влегуваат и голем број локални посетители кои ги следат активностите во текот на целиот фестивал. Сето ова, според неа, предизвика Фестивалот да се одложи за период од неколку месеци, додека ситуацијата не се смири и не се врати во нормала.

„Овогодинешното мото на фестивалот е инспирирано од една од највлијателните феминистички уметници во светот, Џуди Чикаго. Бидејќи честопати се соочуваме со прашањето што бараат жените повеќе од правата што ги уживаме, барем на хартија, сакавме да го свртиме прашањето кон јавноста преку провокативните претстави што ќе ги претставиме на нашиот фестивал.

Според неа, не само во патријархалното албанско општество, туку и на глобално ниво, женската креативност е многу често обезвреднувана и намалена и потенцијалот на жените уметнички не е искористен и развиен со оглед на недостатокот на можности и инвестиции.

Целиот напис можете да го прочитате во весникот Коха Диторе. Кликнете овде за да се регистрирате.