ФИФА Евро 2024 KOHA.net

HRONIKA

Царината со контролни операции на повеќе локации, заплени стока

стока

Косовската царина во текот на оваа недела изврши неколку контролни операции кои доведоа до откривање на различни незаконски активности на неколку различни локации во земјата. 

Во Фуше-Косово царинските службеници организирале контрола на предмет. При овој увид откриен е простор за производство/фалсификување на стока и стока без јасно потекло. 

Поточно, запленети се: 9,560 парчиња маици за возрасни со различна марка; 4,300 парчиња хартиени етикети со натпис на познати фирми; Некои машини за шиење.

Потоа, поднесена е кривична пријава за забранета трговија, неовластено производство и измама на потрошувачи.

Во Митровица, царинските единици извршија увид во субјект кој се занимава со продажба на половни возила. При оваа контрола откриени се 37 различни нецаринети возила кои субјектот имал намера да ги користи за резервни делови.

„Возилата се испратени на проверка дали се потребни, а по завршување на оваа постапка, случајот дополнително ќе се постапува во координација со Обвинителството“, се вели во соопштението на Царината.

А, во Гњилане, Царината извршила увид во друг субјект, по добиени информации преку оперативни канали. При оваа контрола откриена и одземена е стока без документација за која постои сомнение дека е прокриумчарена на Косово. 

Запленетата стока вклучува: 10 различни кациги за мотоцикли - нови; 16 различни гуми за мотоцикли - нови; 3 парчиња маски за лице за мотоцикл Yamaha Nmax - користени.

Против странката се поведени прекршочни постапки.