ФИФА Евро 2024 KOHA.net

HRONIKA

10 години затвор за обвинетиот кој помогнал да се убие лице во Ѓаковица

ПРИТВОР

Фото: Илустрација

Основниот суд во Ѓакова го осуди обвинетиот П.Ѓ на 10 години затвор за помагање во извршување на кривичното дело убиство.

Судот во средата објави дека на обвинетиот ќе му се припише и времето поминато во притвор од 16 февруари 2021 до 31 јануари 2022 година.

Тој е обвинет дека на 12 година во Ѓаково село Мармул му помогнал на обвинетиот А.Ѓ. да го изврши убиството над починатиот Т.Б

Пријавениот и починатиот имале расправија за имотно-правни прашања.

„Откако не се договориле, излегувајќи од просторијата, починатиот Т.Б., ви се обратил со зборовите дека „за оваа работа ќе ве пријавам во полиција и во Суд“, и влегол во автомобилот и со намера свртел во правец на Ѓаковица. се преселил за да оди кај него дома, бидејќи застанал и чекал и побарал од обвинетиот П. неговата кола. Пријавениот, за да го попречи движењето на починатиот, не го поместил автомобилот за кој ја отворил возачката врата и стоел таму, бидејќи бил свесен дека од куќата доаѓа обвинетиот А. телефонски број 044-...-..., овде му се јавил на обвинетиот А., го известил и му рекол дека „Јас сум кај А.Н.“. Во таа прилика ја зел автоматската пушка и кога пристигнал на местото на настанот најпрвин пукал во возилото на сега починатиот, кој откако излегол од возилото за да си замине пукал во него нанесувајќи му смртни повреди и откако извршил убиството, обвинетиот П.Ѓ., со своето возило заедно со обвинетиот А. го напуштаат местото на настанот“, се наведува во известувањето на Основниот суд.