KOHA.net

HRONIKA

Проверени се 11 бизниси, одземена е разна стока

Работната група за сузбивање на пиратеријата и фалсификувањето спроведе акција во три региони на Косово, Приштина, Призрен и Ѓаковица, при што беа проверени 11 трговски субјекти осомничени за фалсификувана стока. Количината на одземените производи досега е над 800 парчиња (разни производи) како и 350 грама благородни метали (сребро).

Адриатик Ставилеци, портпарол на косовската царина, која заедно со Управата за истрага на економски криминал и корупција во полицијата, Дирекцијата за истрага на компјутерски криминал во полицијата и Пазарниот инспекторат, се дел од оваа Работна група, рече дека по добиените информации и работа на терен за нивна проверка откриле дека трговски субјекти поседуваат стока за која постои сомневање дека е фалсификувана.

„Затоа, како резултат на сомнение, надлежните институции во соработка и координација на постапувањето согласно законските овластувања испланираа оперативни дејствија на терен и го реализираа Оперативниот план, при што беа проверени 11 комерцијални субјекти во 3 региони на Р. на Косово (Приштина, Призрен и Ѓакове)“, рече Ставилеци.

Привремено затворени се 3 стопански субјекти од пазарните инспектори бидејќи се смета дека не им овозможиле на инспекторите да ја вршат службената работа“, се наведува во известувањето на Инспекторатот КОНЕ.